Na hlavný obsah

Zmena v testovacej stratégii. Pandemická komisia súhlasí s výnimkou pre zaočkovaných

Návrh musí schváliť vláda.

Zmena v testovacej stratégii. Pandemická komisia súhlasí s výnimkou pre zaočkovaných
Na snímke očkovanie vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Pandemická komisia súhlasí s tým, že testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného covidového automatu by sa nemalo vzťahovať na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer a BioNTech, Moderna) alebo štyri týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny od AstraZenecy. S týmto návrhom vyslovila súhlas v stredu (14. 4.) po rokovaní s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO). Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Prehodnotenie covidového automatu a testovacej stratégie si ešte vyžaduje odbornú diskusiu, finálny materiál bude predmetom rokovania najbližšieho zasadnutia pandemickej komisie,“ dodala Eliášová s tým, že uvedený návrh musí ešte prejsť rokovaním a musí ho schváliť vláda.

To, že v covidovom automate by mohli nastať zmeny, naznačili počas víkendu premiér Eduard Heger (OĽANO) i predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Experti sa zhodujú, že treba prispôsobiť systém testovania a lepšie trasovať kontakty infikovaných a nový automat by mohol priniesť aj mierne uvoľňovanie opatrení.

K čiastočnému uvoľňovaniu opatrení dôjde už v pondelok 19. apríla. Celé Slovensko sa prepne z čiernej (IV. stupeň varovania) do bordovej (III. stupeň varovania) fázy, pričom na mape nebude ani jeden čierny okres. Otvoria sa napríklad obchody a služby, hotely či kostoly a pobyt v prírode bude možný aj mimo okresu. Pri viacerých úkonoch ale bude potrebný negatívny test. V bordových okresoch potrebujú ľudia maximálne sedem dní starý test, v červených 14-dňový a v ružových 21-dňový.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko