Na hlavný obsah

EÚ si predvolala bieloruského veľvyslanca. Lavrov označil vynútené pristátie lietadla za rozumné

Únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie.

EÚ si predvolala bieloruského veľvyslanca. Lavrov označil vynútené pristátie lietadla za rozumné
na snímke zľava šéf európskej diplomacie Josep Borrell a minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Európska únia (EÚ) si predvolala v pondelok (24. 5.) bieloruského veľvyslanca, aby odsúdila „neprípustné“ vynútené pristátie civilného lietadla v Minsku a následné zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Informuje o tom agentúra AFP.

Dvojité predvolanie

„Veľvyslanec Alexandr Michnevič bol informovaný o ostrom odsúdení zo strany inštitúcií EÚ a členských štátov Únie v súvislosti s donucovacím činom, ktorým bieloruské úrady ohrozili bezpečnosť pasažierov a posádky,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydali krátko pred mimoriadnym summitom lídrov EÚ k rokovaniam o sankciách v Bruseli.

Michneviča, stáleho predstaviteľa pri Európskej únii a NATO, si v súvislosti so záležitosťou predvolalo aj belgické ministerstvo zahraničných vecí, keďže pôsobí aj ako veľvyslanec v Belgicku, píše AFP.

Európska únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Atén do Vilniusu, ktoré bieloruské úrady v nedeľu prinútili pristáť v Minsku. Podľa Reuters to v potvrdil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Lavrov: Rozumný postoj

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že bieloruské úrady k nedeľňajšiemu (23. 5.) incidentu s letom spoločnosti Ryanair pristupujú „rozumne“ a medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby pri posudzovaní situácie zachovalo pokoj.

Predstaviteľ bieloruského ministerstva zahraničných vecí podľa Lavrova vyjadril pripravenosť bieloruských úradov konať v súvislosti s incidentom transparentne a rešpektovať všetky medzinárodné pravidlá.

„Myslím si, že je to úplne rozumný postoj,“ povedal Lavrov po stretnutí s gréckym ministrom zahraničných vecí. Ruský minister zahraničných vecí zároveň medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby „triezvo zhodnotilo situáciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet