Na hlavný obsah

Z pokusu o vraždu aktivistky z hnutia Black Lives Matter vinia tínedžera

Johnsonová je v nemocnici v kritickom stave.

Z pokusu o vraždu aktivistky z hnutia Black Lives Matter vinia tínedžera
Ilustračné foto - hliadkujúci britský policajt. Foto: TASR/AP

Z pokusu o vraždu obvinili detektívi vyšetrujúci postrelenie aktivistky hnutia Black Lives Matter Sashy Johnsonovej 18-ročného tínedžera. Oznámila to v piatok (28. 5.) londýnska Metropolitná polícia, píše agentúra DPA.

Johnsonová (27), ktorá je matkou dvoch detí, utrpela strelné poranenie hlavy minulú nedeľu (23. 5.), keď sa zúčastnila na večierku na dome v londýnskom obvode Southwark. Do budovy vtedy zo záhrady vnikli štyria muži oblečení v čiernom a spustili streľbu. Bojovníčka proti systematickému rasizmu v Spojenom kráľovstve je hospitalizovaná a jej stav je naďalej kritický.

V stredu 26. mája polícia zadržala v súvislosti s incidentom päť osôb, pričom o dva dni neskôr štyroch z nich prepustila na kauciu. Piaty z nich – Cameron Deriggs pochádzajúci z obvodu Lewisham na juhovýchode Londýna – zostáva vo väzbe a v sobotu sa postaví pred  Westminsterský magistrátny súd.

Johnsonová patrí k organizátorom protestných „pochodov milióna ľudí“, ktoré sa v Británii v lete 2020 konali z iniciatívy hnutia Black Lives Matter bojujúceho za práva černochov.

Polícia predtým uviedla, že streľba nesúvisela s jej aktivizmom. Politická strana Preberáme iniciatívu (Taking The Initiative Party), ktorej súčasťou je i Johnsonová, však varovala, že má naďalej obavy o jej bezpečnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet