Na hlavný obsah

Hlasovanie o odvolávaní Mikulca preberie koaličná rada

Minister aj premiér skloňujú porušenie koaličnej zmluvy.

Hlasovanie o odvolávaní Mikulca preberie koaličná rada
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Koaličné hnutia Sme rodina a OĽANO si idú vyjasňovať postoje k pôsobeniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Toho sa opozícia chystá odvolávať v parlamente – na mimoriadnej schôdzi chce verejne čítať údajnú uniknutú správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá má dokazovať manipulácie pri vyšetrovaní viacerých káuz.

Kľúčová schôdzka medzi koaličnými stranami o doterajšom pôsobení Mikulca sa má uskutočniť začiatkom budúceho týždňa. Zrejme sa tak udeje deň pred samotnou mimoriadnou schôdzou, na ktorej sa ho opozícia chystá odvolávať.

Okrem Mikulca a ďalších vysokých straníkov OĽANO a Sme rodina, vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), sa má na stretnutí zúčastniť aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Krajniak ministra skritizoval

Práve ten cez víkend ostro kritizoval svojho rezortného kolegu a nedával si servítku pred ústa.

Podľa Krajniaka sa minister vnútra stráca v tom, čo sa mu deje pod rukami. Narážal tým na vyšetrovanie viacerých medializovaných káuz, a teda aj prípad exšéfa SIS a nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinského, ktorý sedí vo väzbe pre podozrenia z korupcie.

Dvaja poslanci Sme rodina, Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská už v utorok (8. 6.) avizovali, že zahlasujú s opozíciou za odvolanie Mikulca. „Náš poslanecký klub k tomu v pondelok zasadne a vyjadrí sa,“ odzneli slová Krajniaka v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Porušia koaličnú zmluvu?

Heger v tejto súvislosti odkázal, že ak sa tak stane, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy. Dôsledky zatiaľ nie sú známe.

Mikulcovi nateraz neprekážajú hlasy z koalície, ktoré volajú po jeho odvolaní. Aj podľa neho by teoreticky išlo o porušenie koaličnej zmluvy, no priviera nad tým oko s tým, že vláda by pri otázke jeho ďalšieho pôsobenia padnúť nemala.

Na avizovanej koaličnej schôdzke sa chystá na vyjasňovanie vzájomných postojov. „Ja by som si rád vyjasnil niektoré veci, ktoré minister Krajniak komunikuje mediálne,“ uviedol šéf rezortu vnútra.

SaS opozíciu nepodporí

Mikulec bol pritom už veci vysvetľovať u koaličnej SaS. Liberáli sa následne dohodli, že ministra vnútra podporia a budú žiadať jeho zotrvanie vo funkcii.

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že dôvod na odvolanie nevidí. „Určite sa nájdu aj v jeho práci nedostatky, tak ako v každého, ale pre nás to nie je dôvod, aby sme hlasovali spolu s opozíciou,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko