Na hlavný obsah

Orbán chce obmedziť právomoci Európskeho parlamentu

Maďarský premiér je známy ostrou protiúnijnou rétorikou.

Orbán chce obmedziť právomoci Európskeho parlamentu
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhol obmedziť právomoci Európskeho parlamentu (EP). Národným zákonodarným zborom by prisúdil právo zablokovať legislatívne procesy EP, ak by ich uznali v rozpore s právomocami členských štátov.

Predseda maďarskej vlády to v sobotu (19. 6.) uviedol pri prejave v Budapešti, informovala agentúra DPA.

V europarlamente zástupcovia národných parlamentov?

„Ukázalo sa, že parlament EÚ sa vo vzťahu ku kritériám európskej demokracie ocitol v slepej uličke,“ povedal Orbán. Po vzore Parlamentného zhromaždenia Rady Európy by mali podľa neho do EP nabudúce vysielať zástupcov národných parlamentov. Dnes sú europoslanci volení v priamych voľbách.

Orbán hovoril pri príležitosti “ dňa nezávislosti“, ktorý Maďari oslavujú v súvislosti s odchodom posledného sovietskeho vojaka zo svojho územia 19. júna 1991.

Orbán vyvoláva obavy

Europoslanci, Európska komisia (EK) aj niektoré členské štáty dávajú dlhodobo najavo obavy, že Orbánova vláda v Maďarsku obmedzuje nezávislosť justície, médií či akademickej slobody. Maďarsko námietky odmieta a často používa veľmi ostrú protiúnijnú rétoriku.

Európsky parlament v roku 2018 bezprecedentne vyzval členské krajiny na začatie unijného konania proti Budapešti. Žiadal v ňom preveriť, či Orbánova vláda neporušuje európske hodnoty stanovené únijným právom.

Začiatkom júna Súdny dvor EÚ zamietol žalobu, ktorú sa Maďarsko snažilo toto rozhodnutie napadnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet