Na hlavný obsah

Šéf diplomacie EÚ otvorene nazval Lukašenka diktátorom

Únia prijala viaceré sankcie voči prezidentovi Bieloruska.

Šéf diplomacie EÚ otvorene nazval Lukašenka diktátorom
Na snímke zľava šéf diplomatov EÚ Josep Borrell a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell porušil diplomatickú prax a bieloruského lídra Alexandra Lukašenka nazval v utorok (8. 6.) v Európskom parlamente „diktátorom“. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Súhlasím s vami všetkými – máme do činenia s diktátorom,“ povedal Borrell europoslancom počas plenárnej debaty v Štrasburgu. Takisto zdôraznil potrebu pokračovať v nátlaku na Lukašenka.

EÚ prijala niekoľko balíkov sankcií voči Lukašenkovi a jeho podporovateľom, len nedávno za vynútené pristátie dopravného lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku.

Litovský prezident Gitanas Nauséda v utorok, necelý týždeň pred samitom NATO, vyhlásil, že vo svetle narastajúcej hrozby zo strany susedného Bieloruska musí Litva posilniť svoje ozbrojené sily.

„Za východnými hranicami Litvy je nestabilný priestor, kde sa nerešpektujú základné ľudské práva a pravidlá slobodného sveta, kde diktátori preberajú úlohu teroristov a unášajú dopravné lietadlá. Kde sa hranica a jadrová bezpečnosť stali nástrojom vydierania,“ povedal Nauséda, líder členskej krajiny EÚ a NATO (Severoatlantickej aliancie).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet