Na hlavný obsah

Mimoriadna schôdza k ochrane pôdy na Slovensku bude vo štvrtok

Iniciovala ju opozícia.

Mimoriadna schôdza k ochrane pôdy na Slovensku bude vo štvrtok
Na ilustračnej snímke parlamentná schôdza. Foto: TASR

Mimoriadna schôdza k ochrane poľnohospodárskeho a lesného pôdneho fondu, ktorú inicioval opozičný Smer-SD, sa bude konať vo štvrtok (14. 10.) popoludní. Informuje o tom Národná rada SR na svojej stránke.

Za Smer návrh predložili poslanci Richard Takáč, Ladislav Kamenický a Ľuboš Blaha. Ako dôvod pre zvolanie mimoriadnej schôdze uvádzajú „narastajúce pokusy zahraničných subjektov vrátane iných štátov nadobúdať vlastníctvo k významným častiam slovenského pôdohospodárskeho a lesného fondu.“

Ide o reakciu na snahy maďarskej vlády investovať stovky miliónov eur do pôdy v susedných krajinách vrátane Slovenska. Poslanci vidia v týchto krokoch Maďarska ohrozenie národnej bezpečnosti SR.

Poslanci v odôvodnení žiadajú okamžité prijatie ústavného obmedzenia k skupovaniu poľnohospodárskych a lesných pozemkov zahraničnými subjektami.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) medzitým uviedol, že maďarská vláda zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v zahraničí. Informoval ho o tom, jeho maďarský rezortný kolega Péter Szijjártó.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko