Na hlavný obsah

Premiér Heger: Vláda nebude zavádzať núdzový stav

Dúfa, že nová kampaň pomôže zvýšiť zaočkovanosť.

Premiér Heger: Vláda nebude zavádzať núdzový stav
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO) v relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Núdzový stav nie je riešenie, lebo by ho bolo potrebné vynucovať. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že vláda neplánuje opätovne zaviesť takéto opatrenie.

V bordových a čiernych okresoch má byť podľa platného covidového automatu obmedzený pohyb osôb. Bez vyhlásenia núdzového stavu to však nejde. Heger nechce ľuďom diktovať, čo majú robiť. Chce, aby bolo Slovensko krajinou úcty a zodpovednosti, nie diktatúrou.

„Ide mi o dobro ľudí, nepotrebujem sa tu naťahovať za núdzový stav,“ uviedol premiér. Apeluje na ľudí, aby sa správali zodpovedne voči sebe a svojmu okoliu. Súčasný systém boja proti pandémii je podľa neho nastavený veľmi dobre, s rastom pozitívnych prípadov rátali.

Heger zdôraznil, že kľúčovou skupinou sú ľudia starší ako 50 rokov, ide o najohrozenejších ľudí. Spresnil, že vyše 90 percent ľudí hospitalizovaných s covidom alebo podozrením naň je vo veku 50 a viac rokov. Upozornil na nízku zaočkovanosť v tejto vekovej kategórii a vyzval ich, aby sa nechali zaočkovať, ak im to ich zdravotný stav dovoľuje. Odkázal im, že ak sa nezaočkujú, riskujú viac, ako pri vedľajších účinkoch vakcíny.

Tvrdí, že vláda spravila všetko, čo bolo v jej silách pre zaočkovanie čo najväčšej časti populácie. Dúfa, že nová očkovacia kampaň pomôže zvýšiť zaočkovanosť. Poukázal však na rastúci odpor proti vakcinácii nielen na Slovensku, ale v celej Európe.

Podvody v Pezinku

Premiér sa vyjadril aj k podvodom úradu práce v Pezinku s čerpaním štátnej pandemickej podpory. Považuje to za „neskutočnú nehoráznosť, keď niektorým ľuďom napadne zarábať na ľudskom nešťastí“.

Uviedol, že polícia podozrenia stále vyšetruje. Informácie o podvodoch mala už pred niekoľkými mesiacmi. Trvá na tom, aby boli zodpovední ľudia postavení pred súd.

Mechanizmus pandemickej podory považuje za funkčný, došlo k zlyhaniu jednotlivcov. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) má premiérovu dôveru. „Nevidím dôvod, prečo by nemal mať,“ dodal.

Krajniak v piatok (22. 10.) informoval, že podozrivé sú štyri osoby, ktoré pracovali na bežných úradníckych pozíciách na úrade práce v Pezinku. So všetkými ukončili pracovný pomer.

Reformy

Šéf kabinetu povedal, že nevidí dôvod, prečo by nemali byť jednotlivé reformy schválené. V relácii spomínal reformy zdravotníctva, súdnictva i vysokoškolského zákona.

Závisia však od politickej vôle. Hnutie Sme rodina vystupuje s námietkami k reformám nemocníc a justície, Heger však povedal, že aj napriek tomu deklarujú podporu reformným snahám. „Verím, že sa dohodneme. Je to v záujme občanov,“ uviedol.

Spomínané reformy boli súčasťou programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovalo aj hnutie Sme rodina. Bol by to teda výsmech ľuďom do tváre, ak by reformy nakoniec nepodporili, dodal premiér.

Heger povedal, že mnoho ľudí reformám nerozumie, a preto je potrebné navštevovať jednotlivé regióny a vysvetliť im podstatu návrhov. Premiér ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽANO) navrhol, aby regióny navštívil, čo podľa neho aj robí. „Samozrejme, nie je to otázka niekoľkých dní, kedy viete prejsť celé Slovensko,“ dodal.

Opäť zdôraznil, že žiadna nemocnica sa nebude rušiť. Jednotlivé nemocnice budú najprv vyhodnocovať a až potom prídu s konkrétnymi riešeniami. Heger sa zároveň obáva aj odlivu lekárov do zahraničia, a preto sa snaží robiť všetko pre to, aby neodišli.

Čo sa týka súdnictva, jeho reformou chcú dosiahnuť, aby boli rozhodnutia súdov rýchlejšie, spravodlivé, korektné a jasne vysvetlené. Uznal, že aj v prípade ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej viazne zrozumiteľné komunikovanie reformy laickej verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko