Na hlavný obsah

Väčšina Rakúšanov chce, aby Kurz odišiel z politiky, ukázal prieskum

U voličov ÖVP boli výsledky odlišné.

Väčšina Rakúšanov chce, aby Kurz odišiel z politiky, ukázal prieskum
Demonštrant oblečený za rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza s putami na rukách počas proti nemu namiereného protestu vo Viedni. Foto: TASR/AP

Väčšina Rakúšanov si želá, aby bývalý kancelár Sebastian Kurz úplne odišiel z politiky. Za to, aby odstúpil z postu šéfa Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a jej frakcie v parlamente, je 65 % ľudí a len 27 % chce, aby v týchto funkciách zotrval.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Österreich-Trend pre agentúru APA a televíznu stanicu ATV, ktorého výsledky zverejnili v pondelok (25. 10.). Prieskum na vzorke 800 osôb starších ako 16 rokov sa konal online a telefonicky v termíne od 18. do 21. októbra.

Opačné výsledky sa ukázali medzi voličmi ÖVP, kde sa za Kurzovo pokračovanie v politike vyslovilo až 81 % opýtaných a len 13 % podporuje jeho odchod z uvedených pozícií.

Na otázku, ktorá osobnosť z radov ÖVP by bola vhodným kancelárom, získal najväčšiu podporu súčasný kancelár Alexander Schallenberg (41 %). Kurza podporilo 23 % respondentov, pričom 68 % si myslí, že je na tento post vhodný „málo“ alebo „vôbec“.

Rakúšania kriticky hodnotia i to, že ministri z ÖVP sa na začiatku vládnej krízy postavili za Kurza a tvrdili, že ak Kurz nezostane kancelárom, odstúpia zo svojich funkcií. Nakoniec však všetci z nich v úrade zostali. Toto konanie odmieta 52 % respondentov, zatiaľ čo 35 % je za ich zotrvanie vo funkcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet