Na hlavný obsah

Čaputová a Duda sa rozprávali o situácii na hraniciach. SR je pripravené pomôcť

Poľský prezident pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska.

Čaputová a Duda sa rozprávali o situácii na hraniciach. SR je pripravené pomôcť
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda Foto: TASR

Migrácia, aktuálna situácia na poľskej hranici s Bieloruskom, klimatické problémy, pandémia koronavírusu, ale aj otázky právne štátu. To boli hlavné témy rozhovoru prezidentky SR Zuzana Čaputovej a jej poľského náprotivku Andrzeja Dudu.

„Táto krátka návšteva bude návštevou, ktorá prinesie ďalšiu spoluprácu. Chcel by som, aby sme dosahovali čoraz lepšie výsledky. S prezidentkou sme sa rozprávali o najdôležitejších témach, témou číslo jedna sú hranice,“ povedal v utorok (9. 11.) Duda po stretnutí v Bratislave.

Situácia je vážna

Hlavy štátu sa zhodli na tom, že je potrebné chrániť poľsko-bieloruskú hranicu, ktorá je pod čoraz väčším náporom migrantov, ktorí sa snažia dostať do EÚ. „Nesmieme dovoliť, aby bieloruské úsilie dosiahlo úspech, pretože to bude fatálne pre celú Európsku úniu,“ dodal poľský prezident.

Zdôraznil, že to, čo sa momentálne deje na hranici Poľska s Bieloruskom, je mimoriadne vážne. „Došlo k hybridnému útoku, počas ktorého sa cez hranicu aj mimo hraničných priechodov pokúsili dostať tisícky migrantov,“ uviedol.

Prisľúbil však humanitárnu pomoc všetkým, ktorí ju budú potrebovať. Pomôcť chce krajina aj migrantom, ktorí sú v Bielorusku. Humanitárna pomoc je podľa Dudu pripravená, no musí sa počkať na súhlas Minska.

Poľsko momentálne pomoc nepotrebuje

Situáciu na hraniciach zatiaľ zvláda Poľsko samé a nepotrebuje vojenské posily z iných štátov. Ako uviedla Čaputová, Slovensko je v prípade potreby pripravené poslať vojakov. „Pokiaľ by Poľsko potrebovalo pomoc, zvolili by sme postup ako v Litve,“ dodala.

Slovensko podľa nej podporuje aj požiadavku Poľska o sankcie Európskej únie proti Bielorusku, najmä pre aerolinky, ktoré ľudí prepravujú.

Prezidenti sa okrem hraníc rozprávali aj o otázke právneho štátu. „Očakávame, že situácia bude lepšia, rátame s tým, že európske inštitúcie a hlavy štátov sa budú objektívne pozerať na to, čo sa deje v Poľsku,“ povedal Duda.

Čaputová zároveň poďakovala za pomoc Poľska počas druhej vlny koronavírusovej pandémie. „Či už v podpore cez medicínsky personál alebo v poskytnutí lôžok,“ vymenovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko