Na hlavný obsah

Lockdown potrvá dva týždne, bude sa týkať aj zaočkovaných

Školy sa zatiaľ zatvárať nebudú.

Lockdown potrvá dva týždne, bude sa týkať aj zaočkovaných
Ilustračné foto z minulého roka - Bratislava počas zákazu vychádzania. Foto: TASR

Vláda v stredu (24. 11.) schválila prísnejšie opatrenia v boji proti pandémii covidu vrátane dvojtýždňového lockdownu. Oznámil to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že opatrenia sa budú týkať aj zaočkovaných. Premiér Eduard Heger (OĽANO) neskôr spresnil, že lockdown sa začne už vo štvrtok (25. 11.).

Špecifikoval, že počas lockdownu budú môcť byť otvorené iba esenciálne prevádzky s nevyhnutným tovarom (napr. potraviny, drogérie či lekárne), školy sa plošne zatvárať nebudú.

Sulík uviedol, že sa budú zatvárať ako úplne posledné. SaS v tomto prípade uplatnila právo veta. „Máme povinnú školskú dochádzku a deti sa budú vzdelávať,“ skonštatoval s tým, že súhlasí s tým, aby testovanie žiakov na školách bolo povinné.

Kabinet sa podľa neho dohodol aj na prísnejšom režime v práci od pondelka (29. 11.). „Dohodli sme sa na povinnom režime OTP na pracovisku. Na splnenie podmienky testovania bude potrebný antigénový samotest nie starší ako 7 dní,“ povedal Sulík.

Nezaočkovaní zamestnanci a tí, ktorí neprekonali covid, sa budú musieť otestovať pred autorizovanou osobou, ktorú určí zamestnávateľ, vysvetlil minister.

Podľa ministra sa pracuje aj na zabezpečení testovania vo firmách. „Využijeme distribučnú sieť lekární, testy budú k dispozícii.“ Režim OTP má na pracoviskách platiť priebežne do konca roka 2021.

Minister pripraví manuál na povinné testovanie v podnikoch. „Do konca roka očakávame, že sa každý nezaočkovaný zamestnanec päťkrát samootestuje,“ doplnil.

Čo sa týka prevádzok, vláda bude podľa neho uhrádzať nájomné rovnako ako v druhej vlne. „Výzvu spustíme začiatkom decembra. Každý subjekt bude môcť podať iba jednu žiadosť, aby sa nezahlcovala štátna administratíva,“ spresnil.

Konzílium odborníkov žiadalo prísny lockdown na tri týždne. Sulík v tejto súvislosti doplnil, že sa im to podarilo skresať na dva týždne.

Opatrenia bude vláda prehodnocovať po desiatich dňoch. Liberáli budú podľa svojho šéfa trvať na tom, aby sa začali uplatňovať výhody pre zaočkovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko