Na hlavný obsah

Šipoš: Lockdown bude pravdepodobne dlhší, o osude škôl sa bude rokovať

Tomáš vláde vyčíta nerazantný prístup k pandémii.

Šipoš: Lockdown bude pravdepodobne dlhší, o osude škôl sa bude rokovať
Na kombosnímke Erik Tomáš a Michal Šipoš v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Dvojtýždňový lockdown zrejme nebude stačiť a školy sa mali zatvoriť. Zhodli sa na tom v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš.

„Každý vidí, čo sa v nemocniciach deje,“ uviedol Šipoš. Tvrdí, že situácii pomôže len zvýšenie zaočkovanosti a obmedzenie mobility.

„Jedinou cestou je očkovanie,“ opakoval Šipoš. „Jediná cesta ako vyjsť z tejto pandémie, je koniec tejto vlády,“ oponoval mu Tomáš.

O osude škôl sa bude rozhodovať

„Situácia v školách je veľmi vážna. Na základe odporúčaní odborníkov sme boli za to, aby školy boli zatvorené, ale strana SaS to vetovala,“ hovorí Šipoš. „Všetci vidia, že vírus sa na školách šíri,“ dodal. Je presvedčený, že plnú zodpovednosť za otvorené školy a dôsledky z toho plynúce nesie minister školstva Branislav Gröhling  (SaS).

V pondelok (29. 11.) sa na koaličnej rade bude rozhodovať o ďalšom osude škôl. „Ak chceme, aby bol lockdown dlhší, nechajme školy otvorené. My sme za zavretie škôl,“ tvrdí Šipoš. Podľa neho tento názor podporuje aj hlavný hygienik Ján Mikas.

„Vláda zase prijala mačkopsa len pre to, že sa uprednostňuje nejaké právo veta,“ vyčíta vláde Tomáš. Kritizuje, že koalícia politikárči a záchrana vlády je jej prednejšia ako životy občanov. Podľa neho sa mal prijať tvrdší lockdown a školy mali byť zatvorené.

Tomáš: Poukážky pre seniorov zaočkovanosť nezvýšia

Päťstoeurové poukážky pre zaočkovaných seniorov, ktoré v piatok (26. 11.) predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO), majú podľa Šipoša motivovať k očkovaniu, a tak pomôcť nemocniciam a zároveň podporiť sektory, ktoré sú počas pandémie najviac postihnuté.

„Keď zrazu Matovič našiel 500 miliónov eur, tak prečo bol predtým problém zvýšiť dôchodcom dôchodky?“ pýtal sa Tomáš. Dodal, že peniaze mali seniori dostať bez akýchkoľvek podmienok. Tvrdí, že tento krok neprispeje k zvýšeniu zaočkovanosti. „Ako pomohla zaočkovanosti očkovacia lotéria?“ reagoval.

Napriek tomu, že Slovensko aktuálne čelí už tretej vlne koronavírusu, pomoc podnikateľom stále nie je automaticky spustená spolu so zavedením lockdownu. „Súhlasím s tým, že by to malo byť oveľa rýchlejšie,“ priznal Šipoš.

Tomáš hovorí, že namiesto poukážok pre seniorov, potrebuje gastrosektor priamu pomoc, a to v podobe zníženej DPH na 5 percent.

Šipoš nevylúčil zatváranie hraníc

V posledných dňoch vyvoláva celosvetové obavy nový variant koronavírusu – omikron. Ako v sobotu (28. 11.) uviedla podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková v Sobotných dialógoch, slovenské zdravotníctvo príchod nového koronavírusu nezvládne.

„Predpokladám, že v najbližších dňoch, možno hodinách zasadne konzílium odborníkov. Je možné, že situácia bude taká vážna, že sa hranice budú zatvárať,“ povedal Šipoš. „Je to obrovské riziko,“ podčiarkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko