Na hlavný obsah

Hamran k zadržaniu zdravotníkov: Polícia nemôže uplatňovať selektívny prístup

Požiadavkám záchranárov rozumie.

Hamran k zadržaniu zdravotníkov: Polícia nemôže uplatňovať selektívny prístup
Na snímke prezident PZ SR Štefan Hamran. Foto: TASR

Prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran v stredu (15. 12.) uviedol, že rozumie záchranárom a zbor za nimi stojí. Utorkový (14. 12.) zákrok polície voči dvojici záchranárov zo skupiny, ktorá protestovala pred parlamentom, považuje však za správny.

„Ja chápem požiadavky záchranárov, bojujú v prvej línii, vieme, že chcú bojovať za svoje vyššie platy. Ale snažiť sa dosiahnuť legitímnu požiadavku nelegitímnym spôsobom sa mi zdá byť nie celkom šťastné,“ reagoval.

Policajtov to bolelo

PZ podľa neho „nemá manévrovací priestor a nemôže uplatňovať selektívny prístup“. „Postupujeme podľa zákona a platných predpisov,“ uviedol.

Pripomenul, že aktuálne je v krajine platný núdzový stav a zákaz vychádzania i zhromažďovania sa. „Napriek tomu práve tí, ktorí poskytujú pomoc, prídu protestovať. Aj nás bolelo, že sme museli zakročiť voči zdravotníkom,“ dodal.

Tiež spresnil, že prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský a ani jeho kolega neboli umiestnení v cele policajného zadržania a že polícia neuložila blokové pokuty vo výške 1 000 eur, ako bolo medializované, ale 100 eur.

Zákrok veľmi podobného charakeru

Zopakoval, že polícia nemôže selektovať, či ide o zdravotníkov alebo iné osoby. Hamran si myslí, že ak by pred NR SR protestovali stúpenci hnutí, ktoré propagujú potlačovanie základných ľudských práv a slobôd a polícia by zakročila týmto štýlom, ľudia by hovorilo, že išlo o nedostatočný zákrok.

Zákrok polície bude v prípade, že takáto situácia nastane znovu, „veľmi podobného charakteru“. Narážal tým aj na protest, ktorý oznámila opozičná strana Smer-SD.

Hamran v závere svojej tlačovej konferencie dodal, že to, že sa objavili pri záchranároch pred policajnou stanicou politicky exponované osoby, za „politický hyenizmus“. „Je nepochopiteľné, že sa snažia vytĺcť politický kapitál v takejto situácii,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko