Na hlavný obsah

Korčok na rokovaní NATO odsúdil zneužívanie migrantov na hybridné útoky

Šéfovia diplomacií sa chcú snažiť o dialóg s Ruskom.

Korčok na rokovaní NATO odsúdil zneužívanie migrantov na hybridné útoky
Na snímke minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovensko spoločne so spojencami vyjadrilo hlboké znepokojenie nad opätovnými presunmi ruských ozbrojených síl a techniky k hranici s Ukrajinou. Informoval o tom rezort zahraničných vecí v utorok (30. 11.) po prvom dni rokovaní šéfov diplomacií členských krajín NATO v Rige.

Šéfovia diplomacií krajín NATO zároveň odsúdili pokračujúce zneužívanie migrantov zo strany bieloruského režimu a narúšanie bezpečnosti Poľska, Litvy a Lotyšska.

„Kategoricky odsudzujem zneužívanie migrantov na vedenie hybridných útokov voči našim spojencom a snahu Bieloruska o destabilizáciu situácie na hraniciach našich spojencov,“ vyhlásil minister zahraničia SR Ivan Korčok (nom. SaS).

„Konanie bieloruského režimu je nielen v rozpore s medzinárodným právom, ale predovšetkým so základnými princípmi ochrany ľudských práv. Poľsko, Litva a Lotyšsko majú našu plnú solidaritu a podporu,“ doplnil.

Chcú konštruktívne vzťahy s Ruskom

Ministri tiež diskutovali o dôsledkoch odstúpenia Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi a odsúdili nedávny ruský raketový proti-družicový test v rozpore s deklarovanou snahou Ruska o mierové využívanie vesmíru.

„Slovensko, ako aj Aliancia, chce mať konštruktívne vzťahy s Ruskou federáciou a viesť s ňou otvorený dialóg. Aj preto, lebo sme znepokojení opätovným presunom veľkého množstva ruských ozbrojených síl blízko hranice s naším susedom Ukrajinou,“ uviedol ďalej minister.

„Rovnako tak sa chceme s Ruskom rozprávať o jeho krokoch, ktorými postupne opúšťa kľúčové piliere európskej bezpečnostnej architektúry, ktorú samo pomáhalo budovať. Tieto kroky a nezáujem o dialóg z ruskej strany robia naše vzťahy ešte menej predvídateľnými. Nie sme spokojní s touto situáciou a doterajšou reakciou Ruska, budeme sa však o vzájomný dialóg naďalej snažiť,“ dodal.

Tiež povedal, že hlavným cieľom SR je posilniť politickú jednotu a spoločnú obranu a pomenovať problémy, ktorým budú krajina aj NATO čeliť v najbližších rokoch. „Pre Slovensko je absolútne kľúčové, aby Aliancia dokázala reagovať jasne a jednotne a posilnila svoju schopnosť brániť sa všetkým hrozbám pre našu bezpečnosť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko