Na hlavný obsah

Počet obetí po tornádach v USA vzrástol na 80, Slováci by medzi nimi nemali byť

Joe Biden schválil stav núdze v Kentucky.

Počet obetí po tornádach v USA vzrástol na 80, Slováci by medzi nimi nemali byť
Na snímke ľudia skúmajú škody spôsobené tornádom v Mayfielde v americkom štáte Kentucky. Foto: TASR

Najmenej šesť ľudí prišlo o život, keď jedno z ničivých tornád zasiahlo sklad spoločnosti Amazon v americkom štáte Illinois, čím počet potvrdených obetí vzrástol na viac než 80. Informovala o tom v nedeľu (12. 12.) agentúra AFP s odvolaním sa na miestny hasičský zbor.

„Identifikovali sme 45 pracovníkov, ktorým sa podarilo bezpečne uniknúť z budovy. Ďalšiu osobu sme museli prepraviť do nemocnice vrtuľníkom a zaznamenali sme šesť úmrtí,“ vyhlásil šéf miestnych hasičov James Whiteford na tlačovej konferencii.

Tornáda sa prehnali piatimi štátmi USA v noci z piatka (10. 12.) na sobotu (11. 12.) a spôsobili masívne škody.

Americký prezident Joe Biden v sobotu (11. 12.) schválil vyhlásenie stavu núdze v štáte Kentucky. Šéf Bieleho domu tým umožnil uvoľnenie federálnej pomoci pre štát, kde podľa miestnych úradov zahynulo vyše 70 ľudí. Guvernér Kentucky Andy Beshear uviedol, že počet mŕtvych v jeho štáte zrejme presiahne stovku.

Medzi obeťami a zranenými po ničivých tornádach by sa podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nemali nachádzať žiadni občania SR. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Juraj Tomaga. „Sme však v kontakte s miestnymi úradmi,“ doplnil.

„Slovensko pozorne sleduje vývoj a vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým ťažko zasiahnutým rodinám a komunitám, z ktorých mnohé sa hlásia k predkom na Slovensku. Dúfam, že mesto Slovak v štáte Arkansas je v poriadku,“ napísal v reakcii na udalosti šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet