Na hlavný obsah

Putin: Západ nezohľadnil zásadné bezpečnostné obavy Ruska

Povedal to prezidentovi Macronovi v telefonáte.

Ruský prezident Vladimir Putin (28. 1.) a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.
Ruský prezident Vladimir Putin (28. 1.) a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin v piatkovom (28. 1.) telefonickom rozhovore upozornil francúzsku hlavu štátu Emmanuela Macrona, že odpovede Spojených štátov a NATO na bezpečnostné požiadavky Ruska nezohľadnili zásadné obavy Moskvy.

Obaja štátnici sa dohodli na pokračovaní dialógu medzi Moskvou a Parížom o problematike bezpečnosti v Európe. S odvolaním sa na Kremeľ o tom informovala agentúra TASS.

„Vladimir Putin uviedol, že ruská strana dôkladne preštuduje písomné odpovede na návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré 26. januára dostala od Spojených štátov a NATO, a potom rozhodne o svojich ďalších krokoch,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Putin podľa neho Macronovi však zároveň oznámil, že odpovede USA a NATO nezohľadnili „také zásadné obavy Ruska ako je zabránenie rozširovania Severoatlantickej aliancie, odmietnutie útočných zbraňových systémov v blízkosti ruských hraníc a návrat vojenských kapacít a infraštruktúry bloku v Európe do stavu z roku 1997.“

Moskva minulý mesiac vyzvala Washington, aby zaručil, že nepripustí ďalšie rozšírenie NATO na východ, ukončí vojenskú spoluprácu s bývalými sovietskymi republikami, stiahne z Európy jadrové zbrane a nerozmiestni tam žiadne útočné zbrane, ktoré by mohli ohroziť Rusko. V stredu (26. 1.) Moskva dostala na svoje bezpečnostné návrhy od Washingtonu a NATO odpovede.

USA podľa stredajšieho vyhlásenia šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena dali najavo, že nemienia rokovať o požiadavke, aby sa jednotky NATO a zbrane stiahli z východu Európy a aby sa Západ zaručil, že sa Ukrajina nepripojí k NATO. Vyjadrili ale ochotu debatovať o ďalších bodoch, ako je kontrola zbrojenia či opatrenia na budovanie dôvery.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vo štvrtok (28. 1.) vyhlásil, že v odpovedi USA na bezpečnostné návrhy Ruska chýbajú kladné reakcie na kľúčovú požiadavku neprípustnosti rozširovania NATO na východ, ale dávajú priestor na začatie vážneho dialógu o tom, čo označil ako druhoradé otázky.

V piatok v rozhovore pre rozhlasové stanice šéf ruskej diplomacie uviedol, že Rusko nechce vojnu, ale nedovolí, aby ignorovali jeho bezpečnostné záujmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet