Na hlavný obsah

Štáb RTVS nakrúcal na východe Ukrajiny: Miestni si na zvuk streľby zvykli

Avdijivka je mesto, ktoré zažilo okupáciu proruskými separatistami.

Štáb RTVS nakrúcal na východe Ukrajiny: Miestni si na zvuk streľby zvykli
Pohľad na budovy v meste Avdijivka. Foto: RTVS

Napätie na rusko-ukrajinských hraniciach vnímajú ľudia naprieč Ukrajinou rozdielne. Čím ďalej sú od vojnovej línie, tým majú menšie obavy. V Avdijivke, ktorá priamo susedí s Doneckou republikou, sú vojaci na opätovné vyostrenie ozbrojeného konfliktu stále pripravení.

Zničené okná a stopy po guľkách na stenách. To je Avdijivka, mesto, ktoré na vlastnej koži zažilo okupáciu proruskými separatistami. Zničených je tu asi 50 percent budov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Avdijivka leží v tesnej blízkosti vojenskej línie. Miestni obyvatelia sa preto museli zmieriť nielen s tým, že priamo susedia so separatistami, ale aj s každodenným zvukom streľby. Aj preto sú ľudia stále obozretní.

„Ľudia v Avdijivke sa boja, pretože si to zažili na vlastnej koži. My vojaci nie. Sme pripravení na vpád ťažkej techniky, aj na pouličné boje. Nikoho sem nevpustíme. Ukrajina je naša zem a my nikdy neustúpime,“ hovorí Maxim, veliteľ jednotky Kyjev v Avdijivke.

Veliteľ vojakov tvrdí, že sa v prípade konfliktu budú vedieť ubrániť. Vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie by však privítal.

„Byť súčasťou NATO by pre nás znamenalo bezpečie. Boli by sme silnejší. NATO je garancia ochrany a ja ako vojak iné východisko ako vstúpiť do Severoatlantickej aliancie nepoznám,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet