Na hlavný obsah

Johnson Putinovi: Akékoľvek ďalšie narušenie celistvosti ukrajinského územia by bolo tragickou chybou

Vyjadril tiež znepokojnenie.

Johnson Putinovi: Akékoľvek ďalšie narušenie celistvosti ukrajinského územia by bolo tragickou chybou
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR

Britský premiér Boris Johnson v stredajšom (2. 2.) telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyjadril znepokojenie nad ruskou „nepriateľskou“ aktivitou pri ukrajinských hraniciach. Obaja lídri sa ale zhodli, že prehĺbenie závažnosti situácie nie je v záujme nikoho, uviedla podľa agentúry Reuters premiérova kancelária.

„Premiér zdôraznil, že akékoľvek ďalšie narušenie celistvosti ukrajinského územia by bolo tragickou chybou,“ oznámila Johnsonova kancelária. Šéf britského kabinetu tiež zdôraznil potrebu dialógu a diplomacie a nutnosť zahrnúť Ukrajinu do rokovaní.

Putin potom podľa agentúry TASS Johnsonovi povedal, že Severoatlantická aliancia (NATO) nereagovala adekvátne na požiadavky Moskvy týkajúce sa zabezpečenia ruskej bezpečnosti.

Ruský prezident v rozhovore tiež obvinil Kyjev zo systematického porušovania minských mierových dohôd z roku 2015, ktoré majú vyriešiť konflikt na východnej Ukrajine medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami.

O deň skôr rokovania so Zenenským

V utorok (1. 2.) rokoval Johnson v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Britský premiér priletel na Ukrajinu s cieľom podporiť jej vedenie v situácii, keď Rusko zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach vyše 100 000 vojakov.

Moskva v závere minulého roka okrem iného vyzvala Washington, aby zaručil, že nepripustí ďalšie rozšírenie NATO o krajiny východnej Európy vrátane Ukrajiny a nebude na území členských krajín blízko Ruska rozmiestňovať zbraňové systémy. USA aj NATO ale ruskú požiadavku týkajúcu sa vstupu Ukrajiny do Aliancie razantne odmietli a podľa Moskvy nereagovali uspokojivo ani na ďalšie body ruskej žiadosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet