Na hlavný obsah

Marocký chlapec, ktorý spadol do studne, neprežil

Záchranárske práce trvali päť dní.

Marocký chlapec, ktorý spadol do studne, neprežil
Záchranári nakladajú chlapca do sanitky. Foto: ČTK/AP

Päťročný chlapec, ktorý v utorok (1. 2.) uviazol na dne hlbokej studne v severnom Maroku, neprežil. Informoval o tom marocký kráľovský palác krátko po tom, ako sa záchranárom k dieťaťu podarilo v sobotu (5. 2.) večer dostať. Predtým museli za týmto účelom vyhĺbiť šachtu.

Pre malé rozmery studne, ktorá je hlboká 32 metrov, museli záchranári hĺbiť šachtu k jej dnu. Spočiatku mohli používať techniku, v poslednej fáze ale museli pracovať ručne, čo celú akciu výrazne spomalilo. Prácu komplikovala skladba terénu a obavy zo zosuvu pôdy.

Z chodby ho vyniesli večer za jasotu prítomných ľudí. Chlapcov zdravotný stav nebol bezprostredne známy, ale okamžite ho spolu s rodičmi vrtuľníkom previezli do nemocnice.

Úrady si v posledných hodinách neboli isté, či chlapec žije. Kamera, ktorú k nemu spustili, ho snímala, ako leží na boku. „Dúfame, že ho nájdeme živého,“ uviedol vedúci záchranárov. Nebolo ani isté, či dieťa využilo vodu a kyslík, ktorý k nemu spustili.

Päťročný Raján zmizol v utorok popoludní. „Hľadala ho celá rodina, a potom sme zistili, že spadol do studne,“ povedala jeho matka. Chlapcov osud sledovali na sociálnych sieťach ľudia v Maroku i v zahraničí. Vyjadrovali podporu rodine a nádej, že sa podarí chlapca nájsť živého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet