Na hlavný obsah

Rusku nevyšla blesková vojna, zhodujú sa odborníci

Použitie jadrových zbraní neočakávajú.

Rusku nevyšla blesková vojna, zhodujú sa odborníci
Ukrajinský vojak stojí na ceste vedľa vojenského vozidla v priemyselnom meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR

Piaty deň vojny bez významného vojenského úspechu Rusov. Ubúdanie ich síl, morálky či logistické problémy. Ruskej armáde nevyšla blesková vojna, zhodujú sa odborníci. Naopak, vyzdvihujú túžbu a odhodlanie Ukrajincov, ktorým sa darí brániť si vlasť.

Čas beží a s ním ušiel aj moment prekvapenia ruskej armády. Šéf Kremľa si pomaly, ale isto uvedomuje, že mu taktika bleskovej vojny na Ukrajine nevyšla podľa predstáv. Kým morálka ukrajinských obrancov rastie každým dňom, tá ruská klesá, zhodujú sa odborníci. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Rusi nečakali taký veľký odpor

„Nečakali taký odpor. Ruských vojakov presviedčali, že idú oslobodiť Ukrajinu od nejakých nacionalistov, nacistov, a že tam nebude žiadny odpor, lebo tí ľudia sú pod útlakom. Na strane Ukrajincov bol moment prekvapenia, ale zorganizovali sa a začali sa brániť, nedali sa zlomiť. Momentom prekvapenia pre Rusov bolo to, že Ukrajinci kládli odpor,“ hovorí generál Pavol Macko.

Ruskej armáde sa podľa expertov zatiaľ nepodarilo obsadiť žiadny kľúčový strategický bod na Ukrajine. Môže za to aj fakt, že nezničili ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Generál v zálohe Pavol Macko si myslí, že za neúspechom Rusov na fronte môže byť aj vyzradenie plánovaného útoku. Ruskí vojaci museli čakať na hraniciach na oneskorený príkaz bez logistiky a podpory a išli do útoku unavení.

Odborníci však upozorňujú, že Rusko ešte nepoužilo všetky nahromadené sily na hraniciach. Pavol Macko okrem iného vyzdvihuje aj pomoc Bruselu vo forme zbraní.

Putin jadrové zbrane nepoužije, zhodujú sa odborníci

„Je to čiastková pomoc, ale má veľký význam. Má veľký význam pre morálku, lebo tým pádom dáva odkaz tým, čo sa bránia, že sme s vami. Nevieme bojovať, ale budete mať našu podporu,“ vysvetľuje Macko.

Rozkaz Vladimira Putina uviesť jadrové zbrane do stavu vysokej pohotovosti označil generál ako nekorektné napínanie svalov. Viacerí analytici sa zhodujú, že vojna na Ukrajine nepovedie k použitiu jadrových zbraní. Myslí si to aj Peter Terem z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

„V súčasnosti je v popredí povedomie, že jadrové zbrane, devastujúce obrovské územie a zanechávajúce obrovské environmentálne škody, nemôžu byť reálne použité,“ hovorí.

Odborníci sa aj v čase eskalujúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou zhodujú a hovoria, že na mier nie je nikdy neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál