Na hlavný obsah

Rusko pokračuje v útokoch na ukrajinské mestá

Boje pokračujú aj v piatok.

Ruské jednotky v piatok (25. 2.) ráno ostreľovali Kyjev a neskôr sa vojaci dostali na predmestie hlavného mesta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil všeobecnú mobilizáciu.

Boje si doteraz vyžiadali na ukrajinskej strane najmenej 137 obetí, sú medzi nimi aj dve deti. Vyše 300 ľudí utrpelo zranenia. Ukrajinské zdroje hlásia, že ruské sily prišli doteraz o 2 800 vojakov. Ide o zabitých, zranených a zajatých.

Vláda vyzvala ľudí, aby ostali doma a sledovali pohyb ruských vojakov a techniky. Podľa Kyjeva sa ukrajinským vojakom podarilo zlikvidovať ruské sabotážne komando. Do metropoly prichádzajú ukrajinské vojenské vozidlá, aby bránili mesto. Ľudia ho opúšťajú, robia si zásoby liekov a potravín, skrývajú sa v bunkroch.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Celá Európa vidí, čo sa deje. Ale my nevidíme, čo s tým chce urobiť. Ako sa chce Európa brániť, ak nestíha pomáhať Ukrajine?“ vyhlásil Zelenskyj.

Ruská armáda okrem iného informovala, že už má pod kontrolou vojenské letisko Hostomeľ pri Kyjeve.

Ostré boje hlásia aj z ďalších ukrajinských miest. Bojuje sa pri napríklad pri Charkove a pri dôležitom prístavnom meste Mariupoľ. Letecká poplachy zazneli aj vo Ľvovskej oblasti.

Podľa spravodajských služieb je však hlavným cieľom Ruska obsadiť Kyjev, aby tam mohlo dosadiť bábkovú vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet