Na hlavný obsah

Svedectvá Ukrajincov: Obyvatelia sú pripravení na najhoršie

Ľudia z Kyjeva postupne utekajú.

Strach od štvrtkového (24. 2.) rána prevláda naprieč celou Ukrajinou. V lekárňach sa tvoria rady, obyvatelia si robia zásoby pre prípad, že sa situácia ešte viac vyostrí. Nefungujú bankomaty. Kto nemá hotovosť, nemôže si kúpiť ani jedlo. Ľudia z Kyjeva postupne utekajú.

Kirilll študuje na Slovensku, teraz je však doma v Kyjeve. Odísť z mesta sa zatiaľ nechystá, nevylučuje, že v prípade núdze príde na Slovensko. Bezpečne sa necíti. Obáva sa rakiet, ktoré lietajú nad bytovkou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Roman Grapeňuk žije na Slovenku už od roku 2004. V rámci ukrajinskej armády doteraz pôsobí ako vojak v zálohe. To znamená, že po vyhlásení vojnového stavu na Ukrajine, musí prísť na pomoc ukrajinským vojakom do 24 hodín.

„Viem presne, kde je moja vojenská časť. Aj na mňa už je evidovaná zbraň aj všetky moje údaje sú tam, ja len dôjdem, nahlásim sa a v podstate už som hneď pripravený na rozkazy,“ hovorí.

Ksenya je so svojou rodinou v Kyjeve. Aj napriek panike, ktorá v meste panuje, sa snažia ostať pokojní. Z hlavného mesta odísť neplánuje. Ak by však vláda nariadila evakuáciu, je pripravená svoju domovinu opustiť.

„My Ukrajinci sa snažíme držať spolu, snažíme sa byť odvážni, sme v kontakte s ľuďmi, ktorí poskytujú informácie a organizujú miesta mobilizácie. Snažíme sa počúvať naše úrady. Stále dúfame, že najvyšší predstavitelia celého sveta budú stáť pri nás a pomôžu nám. Lebo práve teraz bránime celú Európu, demokraciu celého sveta.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet