Na hlavný obsah

Lavrov a Kuleba na rokovaní nedosiahli v otázke prímeria žiadny pokrok

Šéfovia diplomacií Ruska a Ukrajiny sa stretli v Turecku.

Lavrov a Kuleba na rokovaní nedosiahli v otázke prímeria žiadny pokrok
Ruský minister zahraničných vecí Segej LAvrov (tvárou) a ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba počas stretnutia v tureckom letovisku Antalya vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina a Rusko vo štvrtok (10. 3.) počas rokovania v tureckom letovisku Antalya nedosiahli „žiadny pokrok“ v otázke prímeria.

Po rokovaní so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ruské požiadavky sú pre Kyjev nesplniteľné

„Hľadáme diplomatické riešenia, ale pokiaľ takéto riešenia nebudú na stole, budeme zodpovedne chrániť našich občanov pred ruským agresorom aj za cenu obetí,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Kuleba. Podľa neho Lavrov počas rokovania predniesol ruské požiadavky, ktoré sú však podľa Kulebu nesplniteľné, pretože by predstavovali kapituláciu Kyjeva.

„Všetko čo dnes potrebujeme, sú seriózne a predmetné rokovania. Keď bude ruská strana na takéto rozhovory pripravená, budeme aj my,“ dodal minister s tým, že „nebolo jednoduché počúvať“ Sergeja Lavrova.

Podľa neho má šéf ruskej diplomacie úplne inú predstavu o tom, aká je úloha diplomatov počas krízy.

„Chcem potvrdiť, že Ukrajina sa nevzdala, nevzdáva sa a nikdy sa nevzdá,“ dodal ukrajinský minister zahraničia počas brífingu pred novinármi. Kuleba zároveň obvinil Rusko zo šírenia klamstiev o invázii na Ukrajinu.

Rusko trvá na neutralite a demilitarizácii

Rusko je pripravené viesť rozhovory o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom v Turecku.

Moskva chce, aby bola Ukrajina neutrálna a chce jej demilitarizáciu, dodal Lavrov.

Z vypuknutia konfliktu obvinil západné krajiny, ktoré podľa neho nútili Ukrajinu, aby sa rozhodla medzi Ruskom a Západom.

Západ sa podľa Lavrova správa nebezpečne, keď dodáva zbrane na Ukrajinu, pretože nevie, v čích rukách skončia poslané raketomety, a vytvára tak nebezpečnú situáciu na mnoho rokov dopredu.

Šéf ruskej diplomacie na margo stretnutia s ukrajinským partnerom Dmytrom Kulebom vyhlásil, že ruská strana už počas rokovaní v Bielorusku v pondelok tento týždeň predložila svoje návrhy Ukrajine a chce na ne odpovede.

Lavrov tiež odpovedal na otázku ohľadom zasiahnutej pôrodnice v Mariupole. Povedal, že podľa neho bola v čase útoku bez pacientov a v rukách ukrajinských radikálov.

Ukrajinský prezident v stredu obvinil Rusko z vojnových zločinov po tom, ako ruská armáda zbombardovala nemocnicu v Mariupole aj napriek dohode o humanitárnych koridoroch, aby ľudia mohli odísť z obliehaného mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet