Na hlavný obsah

Lengvarský vyzval ľudí, aby nepodceňovali situáciu: Je čas využiť leto na očkovanie

Želal by si rýchlejší pokles počtu hospitalizovaných.

Lengvarský vyzval ľudí, aby nepodceňovali situáciu: Je čas využiť leto na očkovanie
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

„Pandemická situácia je stabilizovaná a verím, že to tak ostane.“ To bolo želanie, ktoré vyslovil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v utorkovej (15. 3.) relácii Na telo plus.

Chcel by, aby bol pokles hospitalizácií pacientov s koronavírusom rýchlejší, rovnaký trend však podľa neho zažívajú aj okolité štáty. Za pozitívne označil to, že nepribúdajú vo veľkom ďalší pacienti a že klesá počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii.

„Vírus sa určite vráti“

Podľa neho už krajina nebude čeliť takému vysoko infekčnému variantu, akým je omikron. „Vírus sa určite vráti, rovnako ako chrípkový má sezónny priebeh. Otázka je, akú bude mať infekčnosť či klinické priebehy. Podľa toho sa budú nastavovať opatrenia,“ predikoval Lengvarský.

Občanov SR vyzval, aby nepodceňovali aktuálnu situáciu a nosili respirátor na hromadných podujatiach a využili možnosť očkovať sa. „Je čas využiť leto na očkovanie,“ vyhlásil minister zdravotníctva smerom k ďalšej vlne ochorenia, ktorá by mohla prísť na jeseň.

Na dodržiavanie opatrení vyzvala v utorok aj Slovenská lekárska komora.

Otázka vakcín

Na otázku, akú budú mať na jeseň imunitu tí ľudia, ktorí sa dali zaočkovať na jar aj treťou dávkou, poznamenal, že zrejme bude na stole možnosť ďalšej posilňujúcej dávky. Tú zatiaľ môžu dostať len ľudia s oslabenou imunitou.

Otázne podľa neho je aj to, aké vakcíny prídu na jeseň na Slovensko. „Očakávame vakcíny, ktoré budú účinné na konkrétny typ, ktorý by mohol prísť na jeseň,“ uviedol Lengvarský.

Vyjadril tiež vieru, že na ďalšiu vlnu bude krajina lepšie pripravená a verí, že nedôjde k obmedzovaniu hromadných podujatí, ktoré označil za najrizikovejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko