Na hlavný obsah

Lotyšsko i Slovensko majú skúsenosti s ruskou inváziou, povedala Čaputová

V pondelok prijala lotyšského prezidenta.

Lotyšsko i Slovensko majú skúsenosti s ruskou inváziou, povedala Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a lotyšský prezident Egils Levits. Foto: TASR

Slovensko i Lotyšsko jednoznačne stoja pri Ukrajine, pretože má plné právo brániť sa proti invázii Ruska. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po pondelkovom (28. 3.) rokovaní s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom.

Témou stretnutia v Prezidentskom paláci bolo aj posilňovanie východnej hranice NATO a boj proti dezinformáciám.

„Slováci aj Lotyši majú historicky priamu skúsenosť s ruskou inváziou, teda so sovietskou okupáciou, ale rovnako zdieľame skúsenosť aj s ruskou propagandou. Je to veľká výzva pre obe krajiny,“ skonštatovala Čaputová.

S Levitsom si vymieňali skúsenosti, ako pristupovať k boju s dezinformáciami tak, aby bola chránená sloboda slova, no aj bezpečnosť krajiny. Zhodli sa na potrebe regulácie na národnej a európskej úrovni.

Hoaxy podľa Levitsa ohrozujú demokraciu

Hoaxy a dezinformácie podľa Levitsa ohrozujú demokraciu a jej základy. „Lotyšsko už podniklo konkrétne kroky. Nedávno sme zakázali vyše 70 ruských propagandistických kanálov či programov a zdrojov cez internet,“ poznamenal.  

„To, čo považujeme obe strany za absolútne dôležité, je čo najskoršie nastolenie mieru,“ zdôraznila prezidentka v súvislosti s vojnou na Ukrajine. So svojím lotyšským partnerom sa podľa nej zhodli na správnosti doterajšieho postupu v rámci pomoci Ukrajine. Obe krajiny podporujú tiež tvrdé sankcie proti Rusku.

Lotyšský prezident sa v pondelok stretne aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko