Na hlavný obsah

Malé a stredné nemocnice ohlásili, že odstúpia od zmlúv s VšZP

Jej poistencom by tak poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Malé a stredné nemocnice ohlásili, že odstúpia od zmlúv s VšZP
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Malé a stredné nemocnice avizujú odstúpenie od zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Jej poistencom by tak poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

K návrhu zmluvných podmienok od súkromných poisťovní sa vyjadria v piatok (25. 3.).

Na dofinancovanie vyzývajú opakovane

„Vyzývame Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo financií SR, aby urýchlene pristúpilo k uvoľneniu potrebných prostriedkov pre rezort zdravotníctva a zabránili tak ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ uviedla asociácia. Nemocnice na dofinancovanie rezortu vyzývajú opakovane.

Rokovania predstaviteľov ANS so zdravotnými poisťovňami o kompenzácii mzdového zvýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v tomto roku sa uskutočnili v pondelok (21. 3.).

VŠZP chce rokovať

ANS už skôr avizovala, že pokiaľ sa zdroje pre nemocnice nezvýšia, mohli by desiatky nemocníc od marca odstúpiť od zmlúv so všetkými zdravotnými poisťovňami.

„Kým návrh Union zdravotnej poisťovne spĺňa aspoň základné potreby nemocníc a spolu so zdravotnou poisťovňou Dôvera predložia finálne podmienky členom Asociácie nemocníc Slovenska do konca týždňa, VšZP ponúka 80 nemocniciam združeným v ANS podmienky, ktoré v žiadnom prípade nepokrývajú ako zákonné zvýšenie platov, tak ani nárast cien energií a inflácie. Z tohto dôvodu budeme musieť pristúpiť k odstúpeniu od zmlúv s VšZP,“ uviedla ANS v stanovisku. VšZP v pondelkovom (21. 3.) stanovisku uviedla, že rokovania pokračujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko