Na hlavný obsah

Rusi stále hromadia vojenskú techniku pri hraniciach Bieloruska s Ukrajinou, hlási Kyjev

Odporcovia vojny sčasti narušili železničné spojenie.

Rusi stále hromadia vojenskú techniku pri hraniciach Bieloruska s Ukrajinou, hlási Kyjev
Na satelitnej snímke hromadenie ruských jednotiek v Bielorusku pri hraniciach s Ukrajinou. Foto: SITA/AP

Rusko pokračuje v zhromažďovaní vojenskej techniky pozdĺž bieloruských hraníc s Ukrajinou. Podľa agentúry Unian to v stredu (23. 3.) vo svojej pravidelnej rannej správe uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Ten zároveň napísal, že odporcovia vojny v Bielorusku čiastočne narušili železničné spojenie vedúce z tejto krajiny na Ukrajinu. Armáda medzitým podľa neho pokračuje v obrane Mariupolu či Černihiva a snaží sa odraziť ruský postup na Kyjev.

„Predstavitelia opozičných síl a starostliví občania čiastočne narušili železničné spojenie medzi Bieloruskom a Ukrajinou. Informácie sa spresňujú,“ píše sa v rannej správe ukrajinského generálneho štábu.

„Zároveň podľa dostupných informácií pokračuje aktívny pohyb ruskej a bieloruskej vojenskej techniky cez Bielorusko a jej ďalšie hromadenie pozdĺž ukrajinských hraníc,“ uvádza štáb.

Informuje tiež o tom, že ukrajinské ozbrojené sily za posledný deň okrem iného zasiahli šesť ruských lietadiel, päť bezpilotných lietadiel, jeden vrtuľník a päť riadených striel.

Postup Rusov stagnuje, tvrdí Západ

Ruské sily sú podľa ukrajinského generálneho štábu v niektorých smeroch demoralizované. Medzitým Ukrajina drží obranu v rôznych častiach krajiny – vrátane strategického prístavu Mariupol na juhovýchode. Tieto tvrdenia ukrajinskej armády nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinská armáda už skôr uviedla, že počas nových bojov o Charkov na východe krajiny odrazila útok ruských jednotiek, píše agentúra DPA. Ťažká je situácia v Izjume ležiacom asi 100 kilometrov na juhovýchod od Charkova, s ním ukrajinské jednotky úplne stratili spojenie.

Západné spravodajské služby tvrdia, že ruský postup na Ukrajine naďalej stagnuje, vojaci posilňujú obranné pozície, poznamenala stanica BBC.

Tá zároveň upozornila, že podľa najnovšieho hodnotenia washingtonského Ústavu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily tento týždeň nepodnikli žiadny zásadný veľký útok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet