Na hlavný obsah

Ruskí odborníci pomáhajú s obnovením elektriny v jadrových elektrárňach na Ukrajine

Minulý týždeň mali problémy s elektrickým prúdom.

Ruskí odborníci pomáhajú s obnovením elektriny v jadrových elektrárňach na Ukrajine
Na archívnej snímke kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ. Foto: TASR/AP

Ruská jadrová spoločnosť Rosatom oznámila, že je v kontakte s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) v súvislosti so zabezpečením bezpečnej prevádzky dvoch ukrajinských jadrových elektrární, ktoré obsadili ruskí vojaci.

Korporácia tvrdí, že s obnovením dodávok elektrickej energie do odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárne pomáha formou konzultácií tím ruských odborníkov, informovala v sobotu (12. 3.) ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

„Riadenie a prevádzku Záporožskej a Černobylskej jadrovej elektrárne zabezpečuje ukrajinský prevádzkový personál,“ cituje agentúra TASS ruskú spoločnosť s odvolaním sa na dve ukrajinské atómové elektrárne, ktoré po ruskej invázii do susednej krajiny ovládli ruské ozbrojené sily.

Spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne na Ukrajine, v sobotu podľa agentúry Interfax-Ukrajina oznámila, že zabezpečuje opravy, aby obnovila dodávky elektriny do Černobyľskej elektrárne. O ruských expertoch sa agentúra nezmieňuje.

Kyjev v stredu (9. 3.) oznámil, že odstavená elektráreň je bez pravidelnej dodávky elektrického prúdu, ktorý tak zabezpečujú len dva záložné generátory. Moskva vo štvrtok (11. 3.) vyhlásila, že susedné Bielorusko dodávky elektriny do Černobyľu obnovilo, čo ale Kyjev spochybnil.

Elektrický prúd je potrebný pre ochladzovanie jadrového paliva, ktoré sa v černobyľskom areáli, kde sa v roku 1986 odohrala bezprecedentná jadrová katastrofa, stále nachádza. MAAE však už skôr uviedla, že prerušenie dodávok elektriny do tejto elektrárne nepredstavuje kritický bezpečnostný problém.

V piatok (11. 3.) MAAE informovala, že stále nedostáva údaje z monitorovacích systémov v elektrárni v Černobyle, ale prenos zo Záporožskej jadrovej elektrárne bol po skoršom výpadku obnovený, píše agentúra AP.

Šéf MAAE Rafael Grossi už skôr zároveň vyjadril obavy, že zamestnanci oboch elektrární, ktoré obsadili ruské ozbrojené zložky, môžu byť teraz vystavení prílišnému tlaku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet