Na hlavný obsah

Používanie symbolu Z by mohlo byť trestné aj na Slovensku

Ministerstvo spravodlivosti to nevylučuje.

Ministerstvo spravodlivosti nevylučuje, že používanie symbolu „Z“ by mohlo byť trestné aj na Slovensku. Trestný zákon by sa však preto nemal meniť.

Momentálne sa o tom rokuje na viacerých odborných úrovniach vrátane Generálnej prokuratúry SR.

Rezort spravodlivosti sa domnieva, že skutky, pri ktorých niekto podnecuje násilie a zneužíva na to symbol „Z“, treba postihovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Samostatne k symbolu „Z“ by bolo dobré mať aj stanovisko znalcov, k čomu veríme, že príde aj na základe trestného oznámenia, ktoré bolo pred časom podané v súvislosti s používaním tohto symbolu. Samozrejme, aj my ďalej sledujeme situáciu a nemožno vylúčiť, že používanie symbolu Z bude trestné, osobitne s prihliadnutím na zločiny páchané na Ukrajine,“ uviedol Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti.

Kollár: Ukrajina potrebuje pomoc, nie gestá

„Buďme pri zemi a správajme sa tak, aby sme neničili ľuďom životy, možno prázdnymi gestami. Ukrajina nepotrebuje prázdne gestá. Ukrajina potrebuje pomoc, humanitárnu, vojenskú,“ vyjadril sa predseda parlamentu Boris Kolár (Sme rodina).

Podľa podpredsedu advokátskej komory paušálne povedať, že používanie písmena „Z“ je extrémistický materiál, tak ako napríklad hákový kríž, sa nedá.

„Z je, samozrejme, normálne písmeno a možno veľa rôznych spoločností a firiem na celom svete má takéto zobrazenie a tým pádom, nie je možné povedať, že toto písmeno, ako také, je už prejav alebo súhlas s agresiou Ruskej federácie,“ vysvetlil Ondrej Laciak, podpredseda Slovenskej advokátskej komory.

Očakáva sa, že kompetentní sa k tejto problematike konkrétnejšie vyjadria o niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko