Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine by sa mala skončiť najneskôr v máji, tvrdí poradca Zelenského

Podľa neho existuje viacero možných scenárov.

Vojna na Ukrajine by sa mala skončiť najneskôr v máji, tvrdí poradca Zelenského
Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Ukrajina dosiahne dohodu o prímerí s Ruskom najneskôr v máji, uviedol podľa agentúry Reuters vojenský poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

Poradca zároveň oznámil, že prichádza do úvahy viacero možností ďalšieho vývoja závislých od toho, koľko vojakov sa Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslať.

„Myslím, že najneskôr v máji, začiatkom mája, by sme mali dosiahnuť mierovú dohodu, možno aj oveľa skôr. Hovorím o najhoršom scenári,“ povedal podľa Reuters Arestovyč vo videu, ktoré zdieľali mnohé ukrajinské médiá.

Podľa Arestovyča teraz pripadá do úvahy niekoľko možností. Ukrajina by mohla dosiahnuť mierovú dohodu aj stiahnutie nepriateľských vojsk veľmi rýchlo, počas týždňa alebo dvoch.

Na rad by ale mohol prísť tiež scenár, keď sa Moskva rozhodne do konfliktu zapojiť napríklad žoldnierov zo Sýrie. V takom prípade by potom dohoda prichádzala do úvahy skôr v polovici alebo na konci apríla.

V najhoršom možnom scenári by Rusko mohlo začať s odvodmi a vyslať vojakov na Ukrajinu po asi mesiaci výcviku. „Ale aj keď brancov pripraví v priebehu jedného mesiaca a na začiatku mája ich nasadí do boja, tak vojna skončí v polovici mája,“ citoval Arestovyča web 24tv.ua.

Prezidentov poradca ale zároveň upozornil, že aj po dosiahnutí prímeria by mohli ešte počas roka na ukrajinskom území pretrvávať lokálne taktické strety.

Niekoľko kôl ukrajinsko-ruských rokovaní o prímerí zatiaľ mnoho výsledkov neprinieslo, podotkla agentúra Reuters. Arestovyč sa rozhovorov priamo nezúčastňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet