Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval krajiny produkujúce ropu a zemný plyn, aby zvýšili ťažbu

Žiadna krajina nie je chránená pred narušením dodávok potravín, tvrdí.

Zelenskyj vyzval krajiny produkujúce ropu a zemný plyn, aby zvýšili ťažbu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho videopríhovor počas konferencie v Dauhe. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu (26. 3.) vyzval krajiny produkujúce ropu a zemný plyn, aby zvýšili ťažbu. Rusko by tak nemohlo svoje nerastné bohatstvo využívať na „vydieranie“ ostatných.

Vo svojom videoprejave na medzinárodnej konferencii Fórum v katarskej Dauhe uviedol, že krajiny ako Katar by mohli prispieť k stabilizácii Európy. Ukrajinský prezident tiež upozornil na narušenie dodávok potravín spôsobené inváziou.

„Môžu urobiť veľa pre obnovenie spravodlivosti. Budúcnosť Európy závisí od vášho úsilia. Žiadam vás, aby ste zvýšili produkciu energií, aby všetci v Rusku pochopili, že žiadna krajina nemôže používať energie ako zbraň a vydierať svet,“ povedal ukrajinský prezident.

Zelenskyj tiež upozornil, že žiadna krajina nie je chránená pred narušením dodávok potravín vyvolaným ruskou inváziou.

„Svetové trhy ešte neprekonali následky pandémie, cenové šoky týkajúce sa potravín. Proti týmto šokom nie je nikto chránený a ani to nemožno, ak je fyzický nedostatok potravín,“ povedal.

Ukrajina, ktorá sa nazýva obilnicou Európy, je jedným z hlavných svetových vývozcov obilnín a rastlinných olejov. Poradenská spoločnosť APK-Inform odhadla, že tohtoročná úroda obilnín na Ukrajine klesne medziročne o 54,6 % na 38,9 milióna ton.

Pokles zdôvodnila znížením ornej plochy pre ruskú inváziu. Zelenskyj pripomenul, že ruská armáda vyhadzuje do vzduchu poľnohospodárske stroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet