Na hlavný obsah

Zo Slovenska odchádzajú domov cudzinci, ktorí žili na Ukrajine

Účty za lety platí krajina, odkiaľ ľudia pochádzajú.

Pred vojnou neutekajú iba obyvatelia Ukrajiny, ale aj cudzinci, napríklad z tretích krajín. Slovensko je pre nich tranzitnou krajinou. Aj týchto ľudí na hraniciach kontrolujú a sú riadne evidovaní. Polícia tak reaguje na pribúdajúce hoaxy o tom, že na Slovensko púšťa cudzincov z Ázie alebo Afriky.

Slovensko ako bezpečný koridor na ceste domov využívajú viacerí cudzinci aj zo vzdialenejších krajín. Keďže nad Ukrajinou je vzdušný priestor uzavretý, vyhľadávajú najbližšie príležitosti, ako letieť domov. Niektoré štáty po svojich občanov posielajú repatriačné lety.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bratislavské letisko doteraz vybavilo štyri repatriačné lety. Išlo o občanov Indie, Maroka a Egypta,“ povedala hovorkyňa bratislavského letiska Zuzana Drobová.

Tieto lety vybavujú ambasády jednotlivých štátov. Plánujú sa takmer každý deň. Po ľudí chodia dopravné aj vojenské lietadlá. Z Bratislavy vo štvrtok (10. 3.) odleteli občania Čínskej ľudovej republiky, ktorí žili na Ukrajine kvôli práci alebo štúdiu. Pomoc Slovákov na ich ceste domov oceňujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko