Na hlavný obsah

Dotazník pre vstup do Európskej únie vyplnilo aj Moldavsko

V pondelok ho odovzdala Ukrajina.

Dotazník pre vstup do Európskej únie vyplnilo aj Moldavsko
Na ilustračnej snímke sprava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

Moldavsko v piatok (22. 4.) odovzdalo do rúk veľvyslanca EÚ v Kišiňove Janisa Mazeiksa dotazník. Ten by mal pomôcť pri rozhodovaní členských krajín Európskej únie o prípadnom udelení štatútu kandidátskej krajiny. Rovnaký dotazník už v pondelok (18. 4.) zaslal do Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Podnikli sme krok smerom k nášmu členstvu v EÚ. Sme pripravení urobiť náš diel práce rýchlo a svedomite. Aby sme dali Moldavsku šancu na lepšiu, bezpečnejšiu a prosperujúcejšiu budúcnosť,“ komentovala na twitteri odovzdanie dotazníka moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) Katarína Mathernová však uviedla, že Moldavsko a Gruzínsko zrejme nebudú stíhať integračné tempo Ukrajiny.

„Myslím si, že tá predprípravná časť za posledných sedem rokov určite nebola taká intenzívna ako na Ukrajine,“ povedala.

Mathernová, ktorá je od marca 2020 v eurokomisii aj výkonnou riaditeľkou Podpornej skupiny pre Ukrajinu, zdôraznila, že Kyjev svoje eurointegračné ambície nezačína od nuly. Ťaží pri tom zo sedemročnej intenzívnej spolupráce s partnermi z EÚ a z konkrétneho reformného úsilia.

Zároveň pripomenula, že Gruzínsko a Moldavsko podali svoju prihlášku o získanie štatútu kandidátskej krajiny až po tom, ako to urobila Ukrajina. Tá tak učinila krátko po vypuknutí ruskej agresie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet