Na hlavný obsah

EÚ zaradila na sankčný zoznam Putinove dcéry a ruských oligarchov

Celkovo sa zoznam potrestaných rozšíri o 217 ľudí.

EÚ zaradila na sankčný zoznam Putinove dcéry a ruských oligarchov
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia v piatok (8. 4.) zaradila na sankčný zoznam dve dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina či niekoľko oligarchov blízkych Kremľu. Figuruje medzi nimi napríklad Oleg Deripaska, ktorý má podiely vo veľkých energetických či stavebných firmách vrátane spoločnosti Strabag.

Zmrazenie majetku aj zákaz ciest do EÚ sa týka aj stavebného magnáta Arkadija Rotenberga. Ide aj o šéfa najväčšej ruskej banky Sberbank Germana Grefa. Mená zverejnila EÚ vo svojom úradnom vestníku.

Celkovo sa zoznam potrestaných rozšíri o 217 ľudí. Z nich 179 tvoria zástupcovia samozvaných vlád a parlamentov separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sankčnú listinu pribudne aj 18 firiem či inštitúcií spojených s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Európsky blok tiež výrazne obmedzí možnosti dovozu tovaru ruskou lodnou či cestnou dopravou. Okrem toho úplne zmrazí styky so štvoricou ruských bánk vrátane druhej najväčšej VTB.

Únia tiež zakáže dovoz niektorých ruských komodít vrátane dreva, cementu, vodky či kaviáru. Ruské firmy tiež stratia prístup k verejným zákazkám v členských krajinách.

„Cieľom našich sankcií je zastaviť bezohľadné, nehumánne a agresívne správanie sa ruských jednotiek. A dať ľuďom rozhodujúcim v Kremli jasne najavo, že za svoju nelegálnu agresiu draho zaplatia,“ vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Štáty EÚ sa dohodli, že nebudú uzatvárať nové zmluvy na nákup ruského uhlia a existujúce kontrakty ukončia. A to najneskôr štyri mesiace po tom, ako sankcie v piatok publikáciou v oficiálnom vestníku EÚ vstúpili do platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet