Na hlavný obsah

Kolíková verí, že obvinenie Fica stojí na dôkazoch. Šutaj Eštok hovorí o vládnej hre

Dlhé vydávanie hrá v prospech obvineného, myslí si ministerka.

Kolíková verí, že obvinenie Fica stojí na dôkazoch. Šutaj Eštok hovorí o vládnej hre
Na snímke zľava ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok. Foto: RTVS

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená, že podstata obvinenia lídra Smeru-SD Roberta Fica je veľmi vážna a stojí na dôkazoch. Hovorí, že nejde o žiadny typ politickej pomsty. Uviedla to v sobotu (30. 4.) v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

„Kľúčové je zaručiť spravodlivý proces pre každého, aj pre poslanca Fica ako obvineného,“ skonštatovala. Opozičný poslanec a generálny manažér mimoparlamentnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok oponoval, že „celý proces je politickým procesom a politickým divadlom“.

„Vláda potrebuje televízne zábery, ako opozičného politika vedú v putách. Má to len prekryť problémy, ktoré Slovensko trápia. Koalícia oznámila, že keď nedáme ľuďom chlieb, dáme im hry,“ uviedol.

Kolíková hovorí, že sa nezabáva

„Vôbec sa nezabávam pri všetkých korupčných kauzách, ktoré sú naprieč, bohužiaľ, aj justíciou, aj cez politické špičky smerom k opozícii. Nezabávam sa ani na podstate obvinenia voči Ficovi. To spočíva v zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Osoba, ktorá má výnimočnú moc ako premiér, ju mala zneužívať pre odstraňovanie politických oponentov. Ide to proti demokratickým hodnotám krajiny,“ vyhlásila Kolíková.

Šutaj Eštok reagoval, že nie je proti tomu, aby sa prípad prešetril. „Ale pýtam sa, či na toto potrebujete dostať Roberta Fica do väzby?“ Doplnil, že v krajine podľa neho nie je právny štát a žiadneho poslanca nemožno vydať na väzobné stíhanie, inak by si z toho vláda spravila „ešte väčšiu diktatúru“.

Do rozpravy k žiadosti prokuratúry sa pritom len písomne prihlásilo v NR SR 30 poslancov. O vydaní Fica na väzobné stíhanie z kolúznych dôvodov by sa preto nemuselo rozhodnúť ani budúci týždeň.

Podľa Kolíkovej hrá opozícia o čas. „To, že tak dlho trvá vydávanie, hrá v prospech obvineného, čoho si je vedomý on aj opozícia,“ skonštatovala. Dodala však, že napriek tomu je dobré, že poslanci majú takúto poistku. „Je dôležité, aby sa s tým parlament čo najskôr vyrovnal,“ uzavrela.

Na prínose súdnej mapy sa nezhodli

Kolíková uviedla, že so schválenou reformou súdnej mapy je spokojná. „Desiatky rokov tu žiadna takáto reforma nebola. Výsledok je podľa mňa veľký úspech. Bude to veľmi veľa práce a, úprimne, budem mať čo robiť, aby som všetko zvládla. Dotkne sa to justície naprieč celým Slovenskom.“

Šutaj Eštok kritizoval rušenie súdov a koaličné hádky. Dodal, že konečný výsledok je iný, ako bol pôvodný zámer ministerky. „Reformy majú uľahčovať život. Ako táto súdna reforma vylepší život Slovákov?“ pýtal sa. Cieľom reformy je podľa neho „ovládnuť mocensky justíciu, lebo sa odignorovali pripomienky odborníkov“.

Ministerka pripomenula, že súdy sa budú viac špecializovať a konkrétni sudcovia budú mať na starosti len jednu agendu. Konanie pre účastníkov sporu sa tak podľa nej skončí rýchlejšie. „Sudcovia povedali, že chcú mať možnosť, aby sa venovali jednej téme. Vedeli by to robiť rýchlejšie a kvalitnejšie,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko