Na hlavný obsah

Od začiatku vojny na Ukrajine zomrelo už 200 detí

V sobotu sa opäť otvoria humanitárne koridory.

Od začiatku vojny na Ukrajine zomrelo už 200 detí
Ilustračná snímmka - Deti v ukrajinskej Buči. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine na konci februára zahynulo v krajine už 200 detí, informovala v sobotu (16. 4.) ukrajinská generálna prokuratúra. Ďalších viac ako 360 ich vo vojne utrpelo zranenia.

Päť detí utrpelo zranenia a dve zomreli – vrátane sedemmesačného bábätka – pri piatkovom (15. 4.) ruskom nálete na Charkov, dodala podľa americkej CNN prokuratúra. Vo štvrtok (14. 4.) utrpel 15-ročný chlapec zranenia pri výbuchu kazetovej bomby v Chersonskej oblasti.

Detský fond OSN (UNICEF) už skôr tento týždeň informoval, že v súvislosti s ruskou inváziou museli opustiť svoje domovy dve tretiny všetkých ukrajinských detí.

„Situácia je najhoršia v mestách ako Mariupol a Cherson, kde sú deti a ich rodiny teraz už týždne bez tečúcej vody, bez hygienických zariadení, bez pravidelného zásobovania jedlom a bez zdravotnej starostlivosti,“ uviedol Manuel Fontaine z UNICEF.

Evakuácia civilistov

Na Ukrajine na sobotu dohodli deväť humanitárnych koridorov, ktoré majú slúžiť na evakuáciu civilistov. Okrem iného aj tých, ktorí sa budú snažiť dostať osobnými autami z obliehaného mesta Mariupol. Informovala o tom ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Päť z koridorov má podľa vicepremiérky viesť z Luhanského regiónu na východe krajiny, ktorý je terčom intenzívneho ostreľovania.

Obyvateľov Mariupolu, Berďansku, Tokmaku a Enerhodaru podľa ukrajinskej vicepremiérky vyzvali, aby sa pripravili na opustenie oblasti vo svojich súkromných vozidlách.

K otvoreniu deviatich humanitárnych koridorov došlo aj v piatok. Z konfliktných oblastí sa v ten deň podarilo evakuovať 2 864 ľudí.

Štatistika OSN

Organizácia Spojených národov (OSN) zaevidovala na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už viac ako 1 900 prípadov zabitia civilistov. Zároveň však upozornila, že „skutočný“ počet obetí je zrejme oveľa vyšší, informovala v sobotu stanica BBC.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) zaznamenal medzi 24. februárom a 14. aprílom 1 982 zabitých civilistov vrátane 162 detí.

Zranenia utrpelo podľa jeho údajov najmenej ďalších 2 651 civilistov vrátane 256 detí. Väčšinu z týchto úmrtí a zranení zapríčinilo ostreľovanie či nálety, spresňuje OHCHR.

BBC pripomína, že Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila už skôr zdesenie v súvislosti so správami a fotografiami zachytávajúcimi zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča ležiacom neďaleko metropoly Kyjev.

Komisárka uviedla, že tieto informácie „vyvolávajú závažné a znepokojujúce otázky o možných vojnových zločinoch“ a vyzvala príslušné úrady na zabezpečenie dôkazov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet