Na hlavný obsah

Pápež František a moskovský patriarcha Kirill by sa mohli stretnúť v Bratislave

Mesto by sa tak mohlo zapísať do dejín, tvrdí analytik.

Pápež František a moskovský patriarcha Kirill.
Pápež František a moskovský patriarcha Kirill.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Bratislava by sa mohla stať miestom stretnutia pápeža Františka s moskovským patriarchom Kirillom. Naznačila to americká agentúra Catholic News Agency (CNA).

Patriarcha Kirill podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina a tiež inváziu na Ukrajinu, neraz militantným slovníkom. Pápež, ktorý vlani navštívil Slovensko, zasa jasne vyzýva na mier.

Kirillove slová zastavili doposiaľ sľubne sa vyvíjajúce katolícko-pravoslávne vzťahy. „K prelomovému zlepšeniu vzťahov došlo za pontifikátu pápeža Františka a počas éry súčasného moskovského patriarchu Kirilla. Došlo k ich osobnému stretnutiu, čo sme v histórii dosiaľ nevideli,“ uviedol cirkevný analytik Imrich Gazda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak by sa schôdzka predsa len mala uskutočniť, podľa informácií CNA sa uvažuje aj o Bratislave. Od začiatku marca s oboma stranami komunikuje aj bývalý osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ Ján Figeľ.

„Ak by sa aj podarilo urobiť nejaký výraznejší krok medzi týmito dvoma cirkvami, medzi pápežom a patriarchom, Bratislava by sa mohla zapísať do dejín,“ dodal Gazda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko