Na hlavný obsah

OPRAVA: Úroveň radiácie v Černobyle je normálna, tvrdí šéf agentúry pre atómovú energiu

Ruskú okupáciu elektrárne však označil za nebezpečnú.

OPRAVA: Úroveň radiácie v Černobyle je normálna, tvrdí šéf agentúry pre atómovú energiu
Černobyľská jadrová elektráreň - na snímke sarkofág zakrývajúci vybuchnutý jadrový reaktor. Foto: TASR/AP

Úroveň rádioaktivity v bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárni je normálna, povedal v utorok (26. 4.) šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi na návšteve odstaveného zariadenia, kde presne pred 36 rokmi nastala havária.

Dlhšie ako mesiac trvajúca okupácia elektrárne ruskou armádou predstavovala podľa Grossiho ozajstné nebezpečie.

„Úroveň rádioaktivity je, povedal by som, normálna,“ povedal Grossi a doplnil, že situáciu MAAE každý deň sleduje.

„Situácia bola absolútne nenormálna a veľmi, veľmi nebezpečná,“ uviedol Grossi k obsadeniu zariadenia ruskými vojskami. K elektrárni ho v utorok sprevádzal tím odborníkov.

Na miesto doniesli potrebné vybavenie ako dozimetry a ochranné obleky a chystajú sa vykonať „rádiologické a ďalšie kontroly“, uviedla MAAE. Opravia tiež diaľkové monitorovacie systémy, ktoré prenášajú údaje z elektrárne do viedenského sídla agentúry. Prenos sa prerušil krátko po začiatku vojny.

Pod ruskou kontrolou

Areál Černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza niečo málo vyše 100 kilometrov severne od Kyjeva a neďaleko bieloruských hraníc, padol do rúk ruských vojakov v prvý deň invázie, 24. februára. Ruské jednotky sa odtiaľ stiahli 31. marca.

Situácia sa odvtedy postupne vrátila do normálneho stavu, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na denné hlásenie MAAE založené na informáciách ukrajinských regulačných úradov.

Grossi Ukrajinu a tamojšie jadrové zariadenia navštívil už na konci marca, keď napadnutej krajine sľúbil technickú pomoc.

Upozornenie: V pôvodne zverejnenom texte o 15.17 h prebratom z agentúry ČTK sme uviedli, že úroveň radiácie je abnormálna. Túto pôvodnú informáciu priniesla agentúra AFP, ktorá ju následne opravila na to, že úroveň radiácie je normálna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet