Na hlavný obsah

V Černihive zahynulo už 700 ľudí, tvrdí tamojší starosta

Zahŕňa to vojakov aj civilistov.

V Černihive zahynulo už 700 ľudí, tvrdí tamojší starosta
Muž kráča okolo zničenej bytovky v meste Černihiv. Foto: TASR/AP

V ukrajinskom meste Černihiv zahynulo od začiatku vojny približne 700 ľudí. Uviedol to v piatok (8. 4.) miestny starosta Vladyslav Atrošenko s tým, že bilancia zahŕňa civilistov i vojakov. Píše o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na ukrajinské médiá.

„Môžem vám poskytnúť približný počet mŕtvych – 700 ľudí. To zahŕňa vojakov a civilistov,“ povedal Atrošenko. Dodal, že z mesta ušli už dve tretiny z 300 000 obyvateľov, ktorí tam žili pred ruskou inváziou.

Ruské jednotky sa v uplynulom týždni úplne stiahli z okolia Černihiva a metropoly Kyjev naspäť do Bieloruska a Ruska. Odvtedy sa z miest oslobodených od ruskej okupácie šíria správy o stovkách mŕtvych civilistov.

Nechýbajú správy o vojnových zločinoch, ktorých sa tam dopustili ruské jednotky. Moskva tieto obvinenia odmieta.

Presun na východ

Niektoré zo stiahnutých ruských jednotiek sa podľa pravidelnej správy britského ministerstva obrany o situácii na Ukrajine presunú na východ. Tam budú viesť boje v Donbase.

Pred presunom na východnú Ukrajinu však bude treba tieto jednotky doplniť, takže akýkoľvek veľký presun potrvá najmenej týždeň, uviedol rezort obrany v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet