Na hlavný obsah

Von der Leyenová: EÚ bude reagovať na zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska spoločne

Únia je na tento scenár pripravená, tvrdí.

Von der Leyenová: EÚ bude reagovať na zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska spoločne
Na snímke šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia chystá spoločnú reakciu na zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska. Oznámila to v stredu (27. 4.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Tá označila krok Moskvy za pokus využiť plyn na vydieranie európskych krajín.

Exekutíva Únie je podľa nej na tento scenár pripravená. Je v kontakte so všetkými členskými krajinami, s ktorými rieši zabezpečenie dostatočných dodávok pre celú EÚ.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom ráno oznámila, že prestáva posielať plyn do Poľska a Buharska. Dôvodom je, že tamojšie plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch. Krajiny Únie to označujú za porušenie zmlúv.

„Je to neoprávnené a neprijateľné. A znova to dokazuje, akým je Rusko nespoľahlivým dodávateľom plynu. My sme na tento scenár pripravení,“ uviedla von der Leyenová.

Členské krajiny majú podľa nej núdzové plány práve pre túto situáciu, na ktorej sa s ohľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu pripravovali.

V týchto chvíľach podľa von der Leyenovej zasadá skupina expertov Komisie, orgánov EÚ a zástupcov členských krajín, ktorá rieši podrobnosti koordinovanej reakcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet