Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ruské útoky v Kyjeve boli pokus o poníženie OSN

Gutteres je v poriadku, ale v šoku, hlási OSN.

Zelenskyj: Ruské útoky v Kyjeve boli pokus o poníženie OSN
Na snímke vľavo horiaca budova v oblasti Kyjeva po útoku vo štvrtok 28. apríla. Vpravo foto zo stretnutia šéfa OSN Antónia Guterresa a Volodymyra Zelenského. Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Za pokus o „poníženie“ Organizácie Spojených národov (OSN) označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské útoky, ktoré vo štvrtok (28. 4.) zasiahli obytnú oblasť Kyjeva v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ruské rakety dnes zasiahli mesto bezprostredne po ukončení našich rozhovorov,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že išlo o päť rakiet. To podľa neho veľa napovedá o úsilí ruského vedenia ponížiť OSN a všetko, čo táto organizácia predstavuje. Tento krok Ruska si podľa ukrajinského prezidenta vyžaduje adekvátne ráznu reakciu.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na platforme telegram uviedol, že došlo „k dvom úderom na štvrť Ševčenkivskyj“ na severozápade Kyjeva. V najmenej dvoch výškových budovách následne vypukol požiar.

Agentúra AP doplnila, že po zásahu bytového domu je podľa záchranárov 10 ľudí zranených. Požiar a ten čiastočne zničil prvé a druhé poschodie.

„Týmto odporným barbarským činom Rusko znovu ukázalo, aký má postoj k Ukrajine, Európe a svetu,“ napísal na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Generálny tajomník OSN je v poriadku, ale v šoku, povedal novinárom hovorca organizácie Saviano Abreu. „Je to síce vojnová zóna, ale je šokujúce, že sa to stalo tam, kde sme sa nachádzali,“ doplnil pre AFP. Bombardovanie nasledovalo ani nie hodinu po tom, ako Zelenskyj s Guterresom vystúpili na tlačovej konferencii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet