Na hlavný obsah

Heger: Plynovod medzi Poľskom a Slovenskom je pripravený na prevádzku

V prevádzke mal byť už vlani.

Heger: Plynovod medzi Poľskom a Slovenskom je pripravený na prevádzku
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko-poľské plynové prepojenie je už v skúšobnej prevádzke. Po štyroch rokoch príprav na jeho spustenie, zaznelo v piatok (27. 5.) vo Výrave v Medzilaboreckom okrese aj to, kedy by mohla začať jeho ostrá prevádzka. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Viktória Macková.

Plynovod medzi Poľskom a Slovenskom začali stavať v roku 2018. Predstavuje 100 kilometrov na slovenskom území a 60 v Poľsku. Jeho výstavba stála viac ako 120 miliónov eur a platená bola hlavne z grantu od Európske únie.

Aktuálne prebiehajú skúšky

V prevádzke mal byť už vlani. Avšak oneskorenie spôsobil koronavírus, tiež nedostatok materiálov a iné problémy. Aktuálne je už v testovacej prevádzke a prebiehajú skúšky. V týchto dňoch je v ňom už prvý raz natlakovaný aj plyn.

O tom, kedy bude využívaný naplo sa zaujímal vo Výrave na stanici aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Eustream potvrdil, že pokiaľ bude záujem, už začiatkom júla môže byť distribúcia pre komerčných užívateľov, avšak závisí to od situácie na trhu.

Premiér tiež potvrdil, že sa rokuje o nových zdrojoch plynu, aby sa Slovensko diverzifikovalo od ruských zdrojov. Tento plynovod umožní prepravu až z pobrežia Baltského mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál