Na hlavný obsah

Poľské vrtuľníky vyrušujú tatranské zvery, porušujú tým zákon o ochrane prírody

Hrozí za to vysoká pokuta.

Nad Tatranským národným parkom (TANAP) porušujú poľskí piloti zákon o ochrane prírody. Podľa ochranárov lietajú nízko a vyrušujú zver. Podnikanie s vyhliadkovými letmi rozbehli na slovenskej strane Tatier.

Marcel Tobis je lesníkom v Tatranskej Javorine. Posledné roky zaznamenáva zvýšený pohyb vrtuľníkov nad chráneným územím. Prichádzajú od poľskej strany zdola z doliny.

Hlučné prelety spôsobujú ochranárom vrásky na čele. „Divá fauna nie je zvyknutá na to, aby na ňu vplývali stovky decibelov zo vzduchu. Sme v národnom parku, kde treba zachovávať pokoj. Divé zvieratá reagujú panicky únikom,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenskí piloti si sú vedomí toho, že za porušenie pravidiel daných zákonom im hrozí pokuta až do výšky 10 000 eur. Piloti spoza hraníc však podľa ochranárov povolenú výšku letu nedodržiavajú.

„SIŽP v tomto prípade oslovila o spoluprácu nielen ministerstvo životného prostredia, ale aj ministerstvo dopravy a dopravný úrad ako Slovenska, tak aj Poľska. V tomto prípade musí preukázateľne zistiť, že porušili letovú hladinu,“ povedal riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo.

Na tento problém upozorňujú ochranári už päť rokov. Zdokumentované prelety vrtuľníkov na fotografiách od lesníkov zdá sa nestačia aj napriek tomu, že identifikovali prevádzkovateľa komerčných letov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny