Na hlavný obsah

Putin volal s Nehammerom. Uistil ho o dodávkach ruského plynu

Hovorili aj o vývoze potravín.

Putin volal s Nehammerom. Uistil ho o dodávkach ruského plynu
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Rusko bude naďalej v plnej miere dodávať plyn do Rakúska. Povedal to v piatok (27. 5.) rakúsky kancelár Karl Nehammer po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Päťdesiatštyriminútový hovor bol podľa Nehammera dôležitý, pretože Putina konfrontoval s realitou vojny na Ukrajine.

Prezident podľa agentúry Reuters kancelárovi oznámil, že je ochotný rokovať o výmene väzňov zajatých pri bojoch na Ukrajine. Kremeľ vo svojej správe po telefonáte uviedol, že obvinenia Moskvy zo Západu z podielu na potravinovej kríze sú nepodložené, uviedla agentúra TASS.

Skutočnými príčinami sú podľa Kremľa okrem iného protiruské sankcie, ktoré uvalili Spojené štáty a Európska únia. Ukrajina by podľa Putina mala čo najskôr odmínovať svoje prístavy.

„Prebehla dôkladná výmena názorov na otázky súvisiace s globálnou potravinovou bezpečnosťou. Vladimir Putin zdôraznil, že pokusy obviňovať Rusko z ťažkostí pri dodávkach poľnohospodárskych produktov na svetové trhy sú neopodstatnené,“ uviedla tlačová služba Kremľa.

Rusko od 24. februára blokuje ukrajinské čiernomorské prístavy a znemožňuje tak vývoz obilia z krajiny, ktorá patrí k jeho najvýznamnejším exportérom.

Podľa ukrajinských činiteľov je na Ukrajine zablokovaných 20 miliónov ton obilia určených na vývoz. OSN varuje, že ak sa dodávky z Ukrajiny nedostanú na predvojnovú úroveň, hrozí v niektorých krajinách dlhodobý hladomor.

Rusko ponúklo, že v Čiernom mori otvorí koridor pre vývoz potravín, chce za to však zmiernenie protiruských sankcií. Putin v telefonáte tiež obvinil Kyjev zo „sabotáže“ mierových rozhovorov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom v utorok (24. 5.) vyhlásil, že chce rokovať iba priamo so svojím ruským náprotivkom, a nie cez sprostredkovateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet