Na hlavný obsah

Rusi tvrdia, že Izrael podporuje neonacistov na Ukrajine

Vyjadrenia Jaira Lapida označili za protihistorické.

Rusi tvrdia, že Izrael podporuje neonacistov na Ukrajine
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok obvinilo Izrael z podpory neonacistov na Ukrajine. Informovala v utorok (3. 5.) agentúra Reuters, podľa ktorej Moskva týmito vyjadreniami ďalej eskalovala svoju diplomatickú roztržku so židovským štátom.

Tá sa začala nedeľňajšími (1. 5.) vyjadreniami šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Ten povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, rovnako ako Adolf Hitler, v sebe majú židovskú krv.

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v pondelok vyhlásil, že „obviniť samotných Židov z antisemitizmu je tým najnižším prejavom rasizmu voči Židom“.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorkovom vyhlásení uviedlo, že Lapidove vyjadrenia sú „protihistorické“ a „do veľkej miery vysvetľujú, prečo súčasná izraelská vláda podporuje neonacistický režim v Kyjeve“.

Moskva zopakovala Lavrovove vyjadrenia, že Zelenského židovský pôvod nevylučuje, že Ukrajinu riadia neonacisti.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si ešte v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca v súvislosti s vyjadreniami Lavrova. Podľa ukrajinského prezidenta Zelenského Rusko „zabúda na všetky lekcie z druhej svetovej vojny“.

Agentúra Reuters pripomenula, že Izrael už vyjadril podporu Ukrajine po ruskej invázii. Obával sa však poškodenia vzťahov s Ruskom a preto sa židovský štát spočiatku vyhýbal priamej kritike Moskvy a nezaviedol sankcie proti Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet