Na hlavný obsah

Ľudia budú umierať, ak sa zastaví cezhraničná pomoc Sýrii, varuje OSN

To vyvoláva obavy v čase, keď je v Sýrii sucho a nedostatok potravín.

Ľudia budú umierať, ak sa zastaví cezhraničná pomoc Sýrii, varuje OSN
Slávnostný nástup vojakov OSN Foto: TASR

Ľudia žijúci v severozápadnej Sýrii by mohli zomrieť v dôsledku podvýživy alebo nedostatku vody, ak sa Rusko rozhodne vetovať predĺženie rezolúcie OSN o cezhraničnej pomoci. Uviedla v stredu (29. 6.) agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov OSN.

Mandát Bezpečnostnej rady OSN, ktorý umožňuje vjazd kamiónov s pomocou do Sýrie cez Turecko, vyprší 10. júla.

Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, však naznačilo, že by mohlo predĺženie mandátu vetovať. To vyvoláva obavy v čase, keď sa Sýrčania stretávajú so suchom a rastúcim nedostatkom potravín.

Zhruba 4,4 milióna obyvateľov žije v enkláve na severozápade Sýrie, ktorú ovládajú Tureckom podporované skupiny a islamistickí ozbrojenci. Takmer všetci podľa OSN potrebujú humanitárnu pomoc.

Svet na Sýriu zabudol

Mark Cutts z úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci pre Sýriu povedal, že sa „oči sveta od Sýrie odvrátili“ práve v čase, keď najviac potrebuje pomoc zvonka.

„Vieme, že mnoho ľudí bude trpieť a zomierať, pokiaľ sa rezolúcia neobnoví,“ povedal Cutts.

Podľa Cuttsa je každé tretie dieťa v oblasti podvyživené. Mnoho z nich je závislých od terapeutického jedla, ktoré sa do regiónu dováža cez hranice.

„Mnohým ľuďom v nemocniciach sa už nedostane potrebná zdravotnícka pomoc, ovplyvnené budú aj očkovacie programy,“ povedal Cutts a dodal, že k státisícom ľudí žijúcich v táboroch sa možno nedostanú ani dodávky vody.

Od roku 2014, keď Bezpečnostná rada prvýkrát schválila cezhraničnú pomoc, sa Rusko opakovane vyhrážalo, že bude jej predĺženie vetovať alebo zmení znenie rezolúcie, aby pomoc obmedzilo, píše Reuters.

Argumentovalo pritom tým, že to porušuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Sýrie a že by sa viac pomoci malo poskytovať z iných častí Sýrie.

„Tento rok je riziko vyššie pre vojnu na Ukrajine a napätiu v Bezpečnostnej rade,“ povedal Cutts.

Nedostatok financií

Potreba humanitárnej pomoci sa medzitým dostala na historické maximum. Do enklávy prúdi čoraz viac vysídlených rodín, stav sýrskej ekonomiky sa zhoršuje, celosvetovo stúpajú ceny potravín a pokračuje šírenie choroby covid-19.

Cezhraničné vojenské operácie, ktorými Turecko hrozí vytlačiť kurdské sily z niektorých oblastí na severe, podľa humanitárnych skupín utrpenie len prehĺbi.

Na pomoc v Sýrii zároveň dochádzajú peniaze. Darcovské krajiny prispievajú tiež Ukrajine, Afganistanu, Etiópii, Mjanmarsku či Jemenu.

OSN uvádza, že dostala iba štvrtinu zo 4,4 miliardy dolárov, ktoré potrebuje, aby humanitárne operácie v Sýrii pokračovali.

„Situácia je teraz horšia ako kedykoľvek predtým,“ uviedol Cutts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika