Na hlavný obsah

Szabó premiérovo opísal, ako chystali vraždy prokurátorov

Odzneli aj slová ľútosti.

Szabó premiérovo opísal, ako chystali vraždy prokurátorov
Na snímke obžalovaný Tomáš Szabó prichádza vypovedať na Špecializovaný trestný súd. Foto: TASR

Dva mesiace po priznaní viny v kauze prípravy vrážd prokurátorov sa rozhodol prelomiť mlčanie. Bývalý policajt Tomáš Szabó vôbec po prvý raz v tomto prípade vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Prípad je spojený s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka, v ktorej už Tomáša Szabóa odsúdili na 25 rokov za mrežami. Utorkové (14. 6.) dianie na súde sleduje redaktorka Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko Nina Miková.

Tomáš Szabó v kauze prípravy vrážd Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica vypovedá vôbec prvýkrát. A to aj napriek tomu, že vyhlásenie o vine v tomto prípade urobil pred súdom už pred dvoma mesiacmi. Na úvod jeho výpovede odzneli slová ľútosti.

„Veľmi ľutujem toto celé, chcel by som sa ospravedlniť pánom prokurátorom, ktorí tu momentálne nie sú,“ odkázal.

Neskôr popísal vzťahy s ostatnými obžalovanými. V kauze prípravy likvidácie prokurátorov je ich celkovo päť – vrátane Mariana Kočnera či Aleny Zsuzsovej.

Popísal, ako cez Zoltána Andruskóa – ktorý je rovnako ako on už právoplatne odsúdený v kauze vraždy novinára, ktorá je pred súdom spojená s týmto prípadom – smerovala objednávka na vraždy prokurátorov. Ako prvá na súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

„Za to odsledovanie a likvidáciu by bolo 70 000 eur. Sme tam pozerali, začali sme dopodrobna riešiť, čo by konkrétne Andruskó chcel. Vtedy ešte nevedel povedať žiadne iniciály, len povedal, že ide o jedného prokurátora,“ opísal.

Na ďalšom stretnutí už odznelo aj konkrétne meno prokurátora. Neskôr dokonca aj to, že za každého z členov rodiny, s ktorými vídavali Maroša Žilinku, zaplatí desaťtisíc eur grátis. Spontánna výpoveď Tomáša Szabóa ešte stále pokračuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál