Na hlavný obsah

V čerstvom snehu na Antarktíde našli prvýkrát mikroplasty

Našli ich už aj v mori, ľade či ľudskej krvi.

V čerstvom snehu na Antarktíde našli prvýkrát mikroplasty
Ilustračná snímka. Foto: Antarctica Flights/Cover Images

Čistotu antarktického snehu už nemožno považovať za samozrejmosť. Podľa novej štúdie sa totiž v čerstvo napadanom snehu na Antarktíde prvýkrát našli mikroplasty. Informuje o tom televízia Sky News.

Maličké úlomky plastov z vecí každodennej potreby už našli v morskej vode a ľade a dokonca aj v ľudskej krvi. V čerstvo napadanom snehu ich ale objavili prvýkrát.

Viac ako 12 druhov plastov

Štúdia, ktorú publikovali vo vedeckom časopise The Cryosphere, poukazuje na „globálny rozsah znečistenia plastmi“. A to tak, že identifikuje v priemere 29 mikroplastových častíc na liter roztopeného snehu.

Koncentrácia bola dokonca vyššia, ako v okolitom Rossovom mori a v antarktickom morskom ľade.

Vo vzorkách odobratých zo snehu blízko vedeckých základní na Antarktíde boli zistené takmer trikrát vyššie koncentrácie mikroplastov, podobné tým nájdeným na okraji talianskeho ľadovca, píše Sky News.

Našli viac ako 12 rôznych druhov plastov, najviac PET, ktorý sa používa na výrobu nápojových fliaš.

Doktorandka z Canterburskej univerzity na Novom Zélande Alex Avesová odobrala vzorky z Rossovho šelfového ľadovca v roku 2019. Jej kolegovia vtedy „optimisticky predpokladali, že v takto nedotknutej a odľahlej lokalite žiadne mikroplasty nenájde“, uviedla výskumníčka Laura Revellová.

Celosvetový význam

Dodala, že Avesovú požiadali, aby vyzbierala vzorky snehu tiež z vozoviek pri Scottovej základni a výskumnej stanici McMurdo, aby mala aspoň nejaké mikroplasty na skúmanie.

„Po návrate do laboratória sa rýchlo ukázalo, že plastové častice sú aj v každej vzorke zo vzdialených miest na Rossovom šelfovom ľadovci a že tieto zistenia budú mať celosvetový význam,“ uviedla výskumníčka.

Avesová povedala, že ju zistenia šokovali. „Je to neuveriteľne smutné, ale nález mikroplastov v čerstvom antarktickom snehu poukazuje na rozsah znečistenia plastmi aj v tých najodľahlejších oblastiach sveta,“ uviedla.

„Odobrali sme vzorky snehu z 19 miest na Rossovom ostrove na Antarktíde a vo všetkých sme našli mikroplasty,“ vysvetlila.

„Keď sa teraz pozriem späť, vôbec ma to neprekvapuje,“ uviedla Revellová a dodala, že štúdie z posledných rokov dokazujú všadeprítomnosť mikroplastov prenášaných vzduchom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet