Na hlavný obsah

Ak sa v tábore objaví nákaza covidom, musia ho zrušiť

Organizátori majú mať zabezpečený priestor na izoláciu.

Ak sa v tábore objaví nákaza covidom, musia ho zrušiť
Na snímke deti počas letného denného tábora. Foto: TASR

V prípade, že sa v tábore vyskytne prípad nákazy ochorením COVID-19, zrušia ho. „S touto eventualitou treba oboznámiť rodičov pred zahájením akcie tak, aby sa zaistila ich dostupnosť po celý čas konania akcie,“ píše sa v usmernení hlavného hygienika SR Jána Mikasa k postupom pri organizácii a prevádzke zotavovacích podujatí.

Pri podozrení na výskyt ochorenia COVID-19 majú organizátori bezodkladne informovať miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Rovnako ho musí informovať aj rodič, ak sa do 14 dní od skončenia pobytu vyskytne u dieťaťa infekčné ochorenie.

Organizátori majú mať zabezpečený priestor na izoláciu. „V momente prepuknutia infekcie treba izolovať všetky choré alebo z nákazy podozrivé osoby. A to tak, aby sa zamedzil ich kontakt so zdravými osobami,“ spresňuje sa v usmernení.

Okrem toho treba izolovať úzke kontakty s infekčne chorými na COVID-19. Rovnako tak aj upratať a dezinfikovať priestory a vyčleniť im hygienické zariadenia a jedálenský riad.

Usmernenie hlavného hygienika, ktoré nadobudlo účinnosť od piatka (1. 7.), sa vzťahuje na zotavovacie podujatie, kde je organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni. Pri ostatných infekciách záležia opatrenia podľa neho na ich druhu a rozsahu rozšírenia v kolektíve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko