Na hlavný obsah

Rybári už z rieky Dyje vylovili viac ako 40 ton uhynutých rýb

Tony sa im však podarilo aj zachrániť.

Rybári už z rieky Dyje vylovili viac ako 40 ton uhynutých rýb
Uhynuté ryby v rieke Dyje. Foto: ČTK/Uhlíř Patrik

Rybári a hasiči vylovili v uplynulých dňoch z rieky Dyje pod Novomlýnskými nádržami približne 40 ton rýb. Tie uhynuli pre nedostatok kyslíka. V utorok (26. 7.) vylovili posledné uhynuté ryby nad hrádzou v Bulharoch.

Povedal to v stredu (27. 7.) predseda Moravského rybárskeho zväzu, pobočky Rakvice, Zdeněk Blabla. Prvý úhyn rybári zaznamenali v polovici minulého týždňa a ďalší v nedeľu (24. 7.) ráno.

Rybári a hasiči pokračovali v love uhynutých rýb ďalej po prúde rieky, pričom hasiči pokračovali v čistení úseku od Bulhara po Jamborovu priehradu pred Podivínom.

Odhaduje sa, že pre postupujúci rozklad je v stredu potrebné odstrániť ďalšie desiatky ton, povedal konateľ pobočného spolku Lednice Luboš Řehák.

V utorok rybári vylovili zo Zámeckej Dyje proti prúdu rieky až po Nejdek približne 750 kilogramov rýb. V stredu by to mohlo byť ďalších 200 kilogramov. Ďalšie tony rýb sa im podarilo zachrániť.

Rozsah úhynu je už pravdepodobne väčší ako ten, ktorý rybári zaznamenali pred dvoma rokmi v rieke Bečva. Vtedy unikol kyanid z priemyselnej prevádzky. V tom čase zahynulo 40 ton rýb.

Udusili sa ryby od malých až po niekoľkokilogramové

Pred štyrmi rokmi uhynulo v rybníku Nesyt v Břeclavskom okrese 100 ton rýb v dôsledku nedostatku kyslíka. Kým v Bulharoch a za nimi sa teraz udusili ryby od malých až po niekoľkokilogramové, väčšina rýb v Zámeckej Dyji mala do 15 centimetrov.

Príčinou nedostatku kyslíka boli premnožené sinice a tiež vypúšťanie vody cez elektráreň, ktorá nie je okysličená, tvrdia rybári.

Zachránené ryby boli často niekoľkokilogramové exempláre.

„Podľa mojich skúseností nešlo o ryby z Hradnej Dyje, ale o ryby, ktoré sa počas jarného topenia dostali z Novomlýnskych nádrží do koryta Dyje. Teraz v zúfalstve cúvali pred neokysličenou vodou, podplávali hrádze a dostali sa do Hradnej Dyje. Zo zúfalstva sa pokúsili preskočiť turbínu v zámockom parku pri Maurskej vodárni,“ povedal Řehák.

Rybári preto rybám uvoľnili cestu cez vodáreň, aby sa dostali ďalej do Janohradu k Starej Dyji, kde už mali dostatok kyslíka. Zároveň zvýšili prietok Zámeckej Dyje, čo tiež pomohlo zlepšiť okysličenie.

Elektráreň odstavili

Správa povodia Moravy elektráreň v nedeľu ráno natrvalo odstavila a jej prevádzku zatiaľ neobnovila.

Niektorí rybári považujú elektráreň za hlavného vinníka, so zástupcami Agentúry ochrany prírody a krajiny v posledných dňoch merali aj obsah kyslíka vo vode. Situácia by už teraz po odstavení elektrárne mala byť dobrá. Podľa Blablu časť rýb určite prežila.

Správa povodia Moravy sa bráni, že situácia nie je taká jednoznačná. Podľa hovorcu Petra Chmelařa po prvom úhyne konzultovala s rybármi možnosť vypustenia vody pod segmenty, čo sú zariadenia na zadržiavanie vody v priehrade.

Chmelař vysvetlil, že v ich blízkosti sa nachádzala obrovská vrstva siníc. Od prvého úhynu existovalo riziko, že sa do nádrže v Bulharoch dostanú ďalšie sinice a zhoršia situáciu. Z tohto dôvodu sa podľa dohody s Moravským rybárskym zväzom časť prietoku cez elektráreň vypúšťala z najnižších častí nádrže, kde sa sinice nevyskytujú, a časť pod segmentami.

„Napriek tomuto riziku vyplavenia väčšieho množstva siníc rybári požadovali, aby sme zvýšili odtok pod segmentmi. V súlade s požiadavkou sme v sobotu zdvojnásobili odtok pod nimi. V nedeľu ráno došlo k ďalšiemu úhynu rýb v nádrži v Bulharoch v dôsledku nedostatku kyslíka. Príčinou úmrtia bola opäť náhla strata kyslíka v nádrži,“ dodal.

Podľa rybárov však mŕtve ryby už plávali preč od priehrady.

Povodie Moravy teraz čelí aj trestnému oznámeniu jedného z rybárov. Chmelař však uviedol, že manipulácia na nádrži a v elektrárni bola vykonaná v súlade s vedením Moravského rybárskeho zväzu, čo v stredu potvrdil aj jeho tajomník Václav Habán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet